gastrovilág

Új magyar applikáció az élelmiszerpazarlás ellen
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában. Egy magyar fejlesztésű applikáció ezért az élelmiszerpazarlással kapcsolatos közösségi szemléletformálást tűzte zászlójára: az alkalmazáson keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők plusz bevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak. A kapcsolódó, hasznos zöld praktikákat is tartalmazó online felületek pedig a környezetért és bolygónkért aggódó felhasználókból kovácsolnak közösséget.
  • 2020.10.01. 16:12
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
3+1 meglepő tény, amit nem tudtunk a zsírokról
Hasonlóan a tojáshoz, a margarinhoz vagy a cukorhoz, a táplálkozási ajánlásokban időről-időre a zsír válik az első számú közellenséggé. Így nem is csoda, hogy a mindennapi étkezések során elfogyasztott különféle zsiradékokat, olajféléket számos félreértés övezi. Mit érdemes választanunk, és melyek azok az élelmiszertípusok, amiket jobb elkerülni? Összegyűjtöttük a legnépszerűbb tévhiteket és azok cáfolatait.
  • 2020.08.24. 10:55
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Újrahasznosított műanyag csomagolásban érkezik a poharas Magnum
A tavalyi tesztek után az idén több mint 7 millió darab olyan poharas Magnum kerül az európai boltok polcaira, amely újrahasznosított műanyag felhasználásával készült csomagolásban érkezik. Korábban nem állt rendelkezésre megfelelő technológia, így az Unilever céljai közé tartozott az újrahasznosítási metódus kifejlesztésének a támogatása is.

  • 2020.08.11. 13:08
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
3+1 városi legenda a margarinról
Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett? Érdemes a zsírokat száműzni a táplálkozásunkból, hogy ne hízzunk el? Tényleg csak egy hajszál különbözteti meg a margarint a műanyagtól? Rengeteg mítosz terjeng a gyakran démonnak kikiáltott margarin kapcsán, de most segítünk megfejteni a városi legendák hátterében álló magyarázatokat.
  • 2020.07.24. 14:28
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Billiókat lehetne megspórolni, ha terjedne az egészséges táplálkozás
Nőtt az éhezők száma – állapította meg egy új ENSZ tanulmány. Az elmúlt öt évben emberek milliói váltak krónikusan alultáplálttá, míg világszerte országok küzdenek a hiányos táplálkozás különböző formájával.
  • 2020.07.15. 13:40
  • FAO SAJTÓKÖZLEMÉNY
A magyarok több mint 24 százaléka meghízott a karantén alatt – az orvos a veszélyekre figyelmeztet
A koronavírus okozta félelem miatt bespájzoltak a magyarok tartós élelmiszerekből. A NÉBIH aktuális felmérése szerint az átlag magyar állampolgár csupán 1 kilót hízott a karantén alatt. Ez elsőre ugyan nem hangzik veszélyesnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az elhízás Magyarországon járványos méreteket öltött, Európában a legelhízottabb nemzet vagyunk, világszinten pedig a 4. helyen állunk. Dr. Mezei Melinda a további elhízástól félti a magyarokat, mivel a pánik elmúltával, a szavatossági idők miatt nagy mennyiségben kezdik fogyasztani a felhalmozott, egészségtelen élelmiszereket.
  • 2020.07.06. 12:59
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Az Auchan, a CBA, a Reál és a Tesco is csatlakozott a Tojásszövetséghez a fenntartható magyar tojástermelésért
Az ország határain belül működő élelmiszer-előállítókra, vagyis a biztonságos hazai termelésre még nagyobb szükség van a koronavírus utáni világban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szerint. Ezért a szövetség arra kéri az élelmiszer-áruházláncokat, hogy ne szorítsák ki a magyar termelést több mint 80 százalékban meghatározó EU-konform ketreces tojást a boltok polcairól, és gondoljanak minden vásárlói rétegre, a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve. Ebben a Tojásszövetség partnerre talált az Auchan, a CBA, a Reál és a Tesco hazai élelmiszerláncokban.
  • 2020.06.25. 13:59
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Több mint 100 000 palack ajándék üdítővel segíti a Coca-Cola, hogy újra egymásra találjanak a fogyasztók és a vendéglátóhelyek
A korlátozások ideje alatt az úgynevezett azonnali fogyasztásra vásárolt termékeket értékesítő, hazai Coca-Cola partnerek mintegy háromnegyedénél gyakorlatilag megállt a fogyasztás. A Coca-Cola kötelességének érezte, hogy segítsen a gazdasági szempontból egyik legerőteljesebben sújtott iparágon: a vendéglátáson. Hogy a kényszerszünet után újra összekösse a fogyasztókat kedvenc éttermeikkel, a vállalat országos akciója keretében 2020. június 19-én ajándék Coca-Cola üdítőitallal várják a kezdeményezésben részt vevő éttermek a vendégeket. Így összesen 50 000 000 forint értékben több mint 100 000 palack Coca-Cola áll készen, behűtve, országszerte közel 350 helyen!
  • 2020.06.19. 16:03
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Idén már a repcét is tesztelik a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérleteiben
Ebben az évben is elindultak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletei. A hagyományos kukorica és őszi búza kísérletek mellett idén először az őszi káposztarepcét is tesztelik a szakemberek.
  • 2020.06.11. 15:15
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
A FAO és az EU közösen támogatják szomszédos országok mezőgazdaságait
Várhelyi Olivérrel, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős EU-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü, mely során az együttműködés fontosságát hangsúlyozták az Európai Unióval szomszédos térségekkel.
  • 2020.06.11. 15:07
  • FAO SAJTÓKÖZLEMÉNY
1 2 3 4 5 ... »
Legfrissebb