Szoky konyhája: diós-mákos beigli

Közeleg a karácsony, itt egy tökéletes beigli recept a hazi Youtube egyik legnépszerűbb szakácsától.

Hozzávalók:

Az alaptészta, Pozsonyi tészta:

1 kg átszitált finomliszt,40 dkg vaj vagy margarin, aki azt szereti,2 db tojásnak a sárgája,2.5 dl tej,10 dkg porcukor,2 dkg élesztő,1 kávéskanál só. A liszt sikértartalma miatt lehet hogy a tej mennyisége + 5 cl változhat.Aki zsírral készítené a tésztát az úgyszintén 40 dkg , ha keverve akkor 20 dkg zsír és 25 dkg vaj. Tojások szétválasztva a kenéshez. Ekkora mennyiségű tésztából 4 db nagyobb méretű bejglit készíthetsz.

Diós töltelék: 2 db bejglihez: 0.5 kg darált és gorombára vágott dió vegyesen, 2 db citromnak a héja és egy db narancsnak a héja reszelve,1 evőkanál fahéj,8-10 dkg mazsola,3 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje.1.5 dl forrázó vízbe 10 szem szegfűszeg , 30 dkg cukor.

Mákos töltelék: 2 db bejglihez:0.5 kg darált mák,2 db narancsnak a héja és 1 db citromnak a reszelt héja,1 evőkanál fahéj,3 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje.1.5 dl forrázó vízbe 10 szem szegfűszeg , 30 dkg cukor.

Aki szereti a mákosban is a mazsolát természetesen tehet bele úgy, mint a diósba is méltó helye van a töltelékben . A bejgliket tojás sárgájával megkenjük, hűvös helyen addig pihentetjük, míg az megszárad rajra , még egyszer átkenjük, sárgájával ismét hideg helyen pihentetjük mikor az is megszáradt rajta tojásnak a kikevert fehérjével átkenjük és egy 30 percen meleg helyen már kelesztjük tovább .200 C fokon alsó felső sütés módon 35 percig sütjük. Ha valaki nem ismerné a sütője valódi hő leadását vagy gáz sütővel történik a sütés vagy régebbi villanysütővel akkor érdemes kisebb hővel sütni 170 - 180 C fokon Nálam alulról felfelé a második polcon sültek a bejglik ! !!! sütőből kivéve felvágás előtt hagyjuk, kihűlni ! Ha csak mákost vagy dióst szeretnétek készíteni akkor duplázzátok az adott töltelékeket.Tárolása miután kihűlt száraz hűvös helyen,így nagyon sokáig fogyasztható akár hetekig is ! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Szoky konyhája Jó étvágyat majd hozzá, fogyasszátok jó egészséggel!

Forrás: Szoky konyhája