Nincs ezzel másképp Marton Adri sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál első sorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családja számára mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.
Adri képzeletben gyakorta repül vissza az időben a nagymamája konyhájába, ahol már 5-6 éves korában ámulattal töltötték el a kulináris világ csodái. Első saját specialitásának, a húsleves elkészítésének az alapjait is a nagyi „birodalmában” leste el, csakúgy, mint megannyi isteni sütemény alkotási folyamatát.
„A pozitív emlékek teremtik meg a gasztronómia alapját. A receptekkel együtt a kedves emlékek is megmaradtak, és a mai napig inspirálódok belőlük” – kezdte Adri, akinek a balettművész szülei közgazdász pályát álmodtak meg, a férje, az ismert hegedűművész, Edvin Marton pedig modellként ismerte meg, mégis a gasztronómia lett a hivatása.
Pályája kezdetén nem volt könnyű dolga a séfekkel szemben felállított elvárások miatt, de alázatának és kitartásának köszönhetően megtalálta a saját útját. Számára a főzés nem csupán a konyhai folyamatokról szól, sokkal inkább a személyes szabadság üzenetét szeretné közvetíteni.
„A háziasszony fogalma nemcsak a konyhai létet takarja, hanem a család összetartását, a gondoskodást és a szeretet kimutatását jelenti a számomra. Én ebben élem meg magamat.”
Adri mindig igyekszik a szeretteinek könnyed, frissítő ételeket tálalni. A menü összeállításakor a gyermekkori emlékei mellett a legtöbbször az utazásai inspirálják, éppen ezért a távolkeleti konyhát sokszor részesíti előnyben. Ázsia hangulatát és ízeit mindig magával ragadónak találta, a legizgalmasabb, távolkeleti konyhához fűződő emléke mégis Amerikához köthető. Itt tanulta meg a séfiskolában mesterétől a rákos wonton salátát.
„Ez az ínycsiklandó étel ráadásul gyorsan elkészíthető és olyan ízorgiával kecsegtet, akár a legmenőbb thaiföldi wokbárok egyike. Gyakorta járok az AsiaCenterbe, ahol minőségi alapanyagokat tudok beszerezni. Most is elég széles és izgalmas választékából válogathattam” – árulta el Adri, akivel a nagyközönség október 5-én, a 4. Asia GasztroFesztiválon találkozhat – a többi fellépővel együtt a világ ízeivel és ételspecialitásaival várják az érdeklődőket.
Ázsiai rákos wonton saláta (dresszing: csípős mogyorós szósz)
Hozzávalók a főételhez:
- 10 dkg (kb. 10-15 db) garnélarák
- 1 db közepes méretű római saláta
- 2 csokor koriander
- 20 szál (kb. 2 csokor) vízispenót
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- csili ízlés szerint
- 10 dkg szögletes (kocka) wonton
- 10 g földimogyoró
- 2 teáskanál szezámmag
- 4 db újhagyma
Hozzávalók a dresszinghez:
- 150 g földimogyoróvaj
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek szezámolaj
- 1 ek rizsecet
- 1 ek földimogyoró olaj
- 4 ek méz
- 1 teáskanál csiliszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 0.5 dl víz
Elkészítési mód:
A dresszinghez minden elemet az aprítógépbe teszünk és krémes állagúra aprítunk, hogy egy selymes salátaszószt kapjunk.
1. - A felforrósított napraforgó olajban süssük ki a vékony csíkokra vágott wontonokat. Vegyük ki őket óvatosan az olajból, és papírtörlőre helyezve csöpögtessük le a felesleges olajat.
2. - A megtisztított garnélarákot egy kevés olívaolajon serpenyőben, chilivel és fokhagymával megpirítjuk.
3. - A megmosott római salátát leveleire szedjük. A leveleket hegyüktől szárukig, azaz fentről lefelé csíkokra vágjuk, vagy összetépkedjük. Hasonlóan járunk el a vízispenót leveleivel is.
4. - Egy-egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót és a szezámmagot is.
5. - Egy nagyobb tálban összekeverjük a salátaleveleket a pirított magokkal és a karikára vágott újhagymával, valamint a korianderlevelekkel. Az egészhez hozzáadjuk a garnélarákot és a dresszinget, majd óvatosan összekeverjük. A legvégén rátesszük az egészre a pirított wontont.