Az étkezésünk, az élelmiszereink, a konyha takarítása ugyanis mind-mind meghatározzák ökológiai lábnyomunk méretét, ennek csökkentésében próbálunk segíteni az alábbi néhány tippel.
Kezdjük az alap(anyag)okkal!
Nem is gondolnánk, de azzal, hogy milyen ételeket választunk, főzünk otthon, befolyásoljuk a környezetünkre gyakorolt hatásunkat. Ha szeretnénk tenni a klímaváltozás ellen, érdemes a helyi, szezonális alapanyagokat választani, hiszen így megspórolhatjuk a szállításból eredő károsanyag kibocsátást és sok felesleges csomagolást is. Ráadásul minél közelebbről jött zöldséget, gyümölcsöt veszünk, annál frissebb és egészségesebb terményeket ehetünk. Hasznos tehát egy pillantást vetni a származási országra a csomagoláson, hiszen a helyi termékek vásárlásával a helyi gazdaság fellendítését is segíthetjük.
Kérjünk segítséget!
Nincs abban semmi kivetni való, ha segítséget kérünk a vásárlás során, például a termékek csomagolásától. Szelektálhatunk az áruk között az alapján, hogy számunkra mik a kiemelten fontos területek – legyen az az állatjólét, a vegyszerek minimalizálása vagy akár a tengeri élővilág megóvása – hiszen több nemzetközi és hazai minősítő szervezet vizsgálja az élelmiszereket különböző szempontok szerint. Hasznos lehet megjegyezni először azt a néhányat, ami már itthon is elterjedt - például a hazai és az Európai Uniós bio minősítések, a fair trade (méltányos kereskedelem) és az MSC/ASC (fenntartható halászat/haltenyésztés) jelzéseit -, majd szépen lassan egyre többet megismerni és beépíteni a vásárlási rutinunkba.
Olajos kérdés
Manapság nagyon elterjedtek a mindenféle egzotikus növényi olajak, mint például a kókusz-, vagy pálmaolaj. Ezek mind trópusokon teremnek, így hosszú utat kell megtenniük, míg a konyhánkba kerülnek. Azt javasoljuk, hogy válasszuk a hazánkban is megtermő növények olajait, mint például a napraforgó. Nagy örömünkre már olyan napraforgó olajat is találunk a boltok polcain, ami ISCC PLUS (International Sustainability and Carbon Certification System) tanúsítvánnyal rendelkezik. A megjelölt Vénusz 100% napraforgó étolajak Magyarországon kategóriájukban elsőként tudhatják magukénak az ISCC PLUS tanúsítványt, amely logó már a palackok címkéjét is büszkén díszíti. Az Európai Bizottság által is elismert, független tanúsítók által kiadott tanúsítvány garantálja, hogy az termék előállításához szükséges alapanyag-mennyiséget fenntartható forrásból szerzi be az adott cég, ennek ellenőrzése a termőföldtől egészen a végtermékig terjed. Ha pedig már ilyen szuper fenntartható olajat használunk, figyeljünk arra is, hogy a fáradt olaj az arra kijelölt gyűjtőhelyen végezze, semmiképp sem a szemétben vagy a lefolyóban.
Főzés közben is “zölden”
Azzal, ha egy kicsit odafigyelünk sütés-főzés közben, nemcsak a környezetünknek teszünk jót, de pénzt is spórolhatunk. Ha a főzőlap méretéhez passzoló edényt vásárolunk, azzal megakadályozhatjuk, hogy az energia “elszökjön”. Ezt úgy is elérhetjük, ha mindig használunk fedőt, így a főzés ideje akár a felére is csökkenthető. Megéri, nem? Sütés közben pedig bármennyire is csábító, próbáljuk meg a lehető legkevesebbet nyitogatni a sütőajtót, amivel a hőveszteséget csökkenthetjük, ezzel is energiát spórolva. Hulladék mennyiségünket is redukálhatjuk, ha beszerzünk egy többször használatos sütőlapot. Amennyiben erre nincs lehetőségünk azzal is sokat teszünk a környezetért, ha a tiszta sütőpapírt többször felhasználjuk.
Tiszta konyha, környezettudatos ház(tartás)
Sajnos a konyhai ügyködés után elkerülhetetlen a takarítás, azonban ezt is végezhetjük úgy, hogy kevésbé ártsunk a környezetnek. Emellett pénzt is spórolhatunk vele, hiszen két, nagyon egyszerű alapanyaggal elvégezhetünk nagyjából mindent, kivéve a mosogatást. Az egyik a szódabikarbóna, ami kitűnő súrolószer, nedvesítve edények, sütő, főzőlap tisztítására is alkalmas. A másik pedig az ecet, ami vízzel hígítva – és ha nem bírjuk a szagát, pár csepp illóolajjal kiegészítve – remek felmosószerként funkcionálhat, magában pedig – különösen legalább 40°C-ra melegítve – jó vízkőoldó. Ha pedig mégis a „bolti” tisztítószerek mellett döntünk, érdemes a termék környezetbarát összetételét garantáló logókat keresni a csomagoláson.
További információk és további fenntarthatósági tippek:
http://www.venusz.hu/fenntarthatosag#fenntarthatosag
Röviden az ISCC tanúsítványról
Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) vezető nemzetközi fenntarthatósági szabvány szigorú követelményeket ír elő a termelési és beszállítói lánc minden résztvevőjére, és szabályozza az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követését. Az ISCC maga nem végez tanúsítást, ezt a feladatot az általa elfogadott független tanúsító szervezetek végzik. Az ISCC PLUS tanúsítvány garantálja, hogy az ISCC logóval ellátott címkével forgalmazott élelmiszereket gyártó cég az előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható gazdálkodásból szerzi be.
A tanúsítás kiterjed a termesztés, a feldolgozás, a kereskedelem és a raktározás fenntarthatóságának ellenőrzésére. Az ellenőrzés egészen a termőföldekig és az azokon végzett gazdálkodási gyakorlatig visszamenően vizsgálja a termesztés megfelelőségét, de kiterjed a feldolgozó üzemek működésének ellenőrzésére egészen a végtermék előállításáig. A fenntartható alapanyagok és termékek mozgásainak a teljes előállítói láncban nyomon követhetőnek kell lennie. Az ISCC PLUS rendszerben önkéntesen végezhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyomon követése is, mely hozzájárulhat e kibocsátás csökkentéséhez.