19 pincészet palackozhatja idén a Balaton borát

Kedden mutatták be a BalatonBor 2018-as olaszrizlingjeit Budapesten.

Immár a negyedik évjárata debütált a Balaton Borrégió termelőinek összefogásával létrejött BalatonBor kedden Budapesten.

A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása. Habár a kezdményezés elindítója a Balatoni Kör és a Rizling Generáció, az egységes dizájnnal ellátott reduktív olaszrizlinget bármely balaton-parti termelő lepalackozhatja, aki megfelel a minőségi követelményeknek és átmegy az ítészek szigorú mustráján.

Kedden a Société-ben sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatták be a BalatonBor legfrissebb évjáratát.

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül piacra.

A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.

„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése“ –hangzott el a sajtótájékoztatón.

Idén ezek a pincészetek palackozhatják a Balaton borát:

  • Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
  • Effendy Pincészet
  • Cseh Családi Pince
  • Dobosi Pincészet és Vendégház
  • Gergely Borház
  • Hujber Pincészet
  • Kislaki Bormanufaktúra
  • Kisspince
  • Laposa Birtok
  • Mörk Pincészet
  • Pócz Pince
  • Rádpuszta Szőlőbirtok
  • Söptei Pincészet
  • Szabó Bormanufaktúra
  • Szeremley Birtok
  • Szőke Barna
  • Tagyon Birtok
  • Válibor
  • Veszprémi Pince

A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. Jó hír a veszprémieknek, hogy a Debrecziner Gourmet és számos hazai fesztivál mellett idén a Rozé, Rizling és Jazz-en, és az almádi borfesztiválon is meg lehet kóstolni az olaszrizlingeket.

Fotók: Balatoni Kör Facebook