Magyar versenyző nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét - közölte a verseny kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

Közlésük szerint a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második és harmadik helyén egy-egy szlovén hallgató, Jure Dretnik és Tim Guadanigno végzett.

Az idei versenyen 4 nemzet 7 képviselője, köztük két magyar BGE-s hallgató - Pacsai Martin és Tóth Attila - mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanazokból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

Az első helyezett magyar versenyző profi étele akasztói sziki ponty és homárhab volt csicsóka és kapor variációkkal, míg háziasszonyi ételként posírozott pontyot készített rántott sütőtökkel és citrusokkal. Pacsai Martin meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, amelyet június 7-én, az óceánok világnapján az UNESCO székházban rendeznek.

A verseny nemzetközi zsűrijében Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a magyar gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.