Márton napi libasült pároltkáposztával, sült kakukkfüves burgonyával

Vészesen közeleg Márton napja, a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnep. Ezen a napon rendszeresen voltak lakomák és szerencsére ez a hagyomány nem fakult meg az idő múlásával sem. A rigmus szerint: „Aki Márton napi libát nem eszik, egész éven át éhezik“. Így hát menjünk ennek elébe és készítsük el a legfinomabb libasültet.

Fotó: www.kurier.at

Hozzávalók:

4 db libacomb

5 gerezd fokhagyma

1 db alma

só,bors

majoránna

0,5 dl olaj

A káposztához:

1 kg lila káposzta

1 fej vöröshagyma

1 db alma

150 ml olivaolaj

2 csapott evőkanál cukor

1 teáskanál egész kömény

1 citrom leve

1 dl vörösbor

só, bors

A burgonyához:

1 kg hámozott darabolt krumpli

kakukkfű

só, bors

3 evőkanál olvasztott libazsír


Elkészítés:

A combokat megtisztítjuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval, borssal és majorannával. Ezt követően egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben. Másnap a egy magas falú tepsibe tesszük a combokat. Apróra vágjuk a fokhagymát, rászórjuk a húsra, mellé helyezzük a cikkekre vágott almát, meglocsoljuk az olajjal végül pedig lefedjük. A kacsát lassan sütjük, 4 órán kersztül 140 fokon. Az utolsó fél órában levesszük a fóliát és pirítjuk.

A káposztát vékonyra szeljük. Felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a cukrot és karamellizáljuk. Ráöntjük a káposztát, a cikkekre vágott almát, összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Beletesszük a köményt, a citrom levét, a bort. Lefedjük és hagyjuk lassan párolódni, de azért néha megkeverjük.

A krumplit daraboljuk fel. Sós vízben főzzük 10 percen kersztül, majd szűrjük le. Egy sőtőedényben libazsírral, kakukkfűvel, sóval és borssal forgassuk össze. Végül pedig 230 fokos forró sütőben, időnként átkeverve süssük ropogósra. Jó étvágyat!