Sárgarépa
A sárgarépa relatív magas rosttartalmú zöldség. Pektint tartalmaz, ami egy vízben oldódó rost fajta, ezáltal képes elhúzódóvá tenni az étkezések utáni vércukor emelkedést, csökkenti a koleszterin felszívódását, amely jótékony hatással van egészségünkre. A vízben oldhatatlan rosttartalma nagyrészt cellulóz, de tartalmaz még hemicellulózt és lignint, ezek az egészséges emésztést segítik elő. A sárgarépa számos vitamin és ásványi anyag forrása, de jelentős mértékben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetünkben átalakul A-vitaminná és segít megőrizni szemünk egészségét, elősegíti a növekedést, és szerepet játszik az immunrendszer működésében. Biotint is tartalmaz, amelynek a zsír és a fehérje emésztésben jelentős a szerepe. Kálium tartalma is kiemelendő, amely pedig segíti szervezetünk vérnyomás szabályozását. Számos vegyület található a sárgarépában, amely előnyös hatással van szervezetünkre, ilyen például az alfa-karotin, amely egy antioxidáns, a lutein, amely szintén szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, likopint is tartalmaz a sárgarépa, amely véd a szív- és érrendszeri betegségektől és az egyes daganatos megbetegedésektől. Poliacetilén tartalma is említésre méltó, hiszen ez a vegyület segíti a szervezet védekezését a rákos sejtek ellen.
Cékla
A nitrátok minden zöldségben megtalálhatók, kifejezetten a gyökérzöldségekben, így a céklában is. Az ételekben található nitrátok csökkentik a magas vérnyomást, ebből kifolyólag jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Az eddigi tudásunk szerint a cékla nemcsak a vérnyomást csökkenti, de sportolás közben csökkenti az oxigén felhasználásunkat is, ezáltal növeli a teljesítményünket. Ezek az előnyös hatások a nitrát metabolikus nitritté való, majd annak nitrogén-oxiddá való átalakulásán alapszanak. A nitrogén-oxidnak számos előnyös hatása van a szervezetünkre, mint a glükóz és kalcium homeosztázis fenntartása, illetve az izom összehúzódásában játszik szerepet. Ezek mellett a cékla kiváló A-, K-vitamin, kalcium, folsav és magnézium forrás. A friss céklának a gyökere és a levele is fogyasztható, így amikor csak lehet, frissen szerezzük be, így egy saláta alapanyagot illetve egy főtt étel alapanyagot is kapunk.
Fejes káposzta
A káposzta nagyon sok tápértékkel rendelkezik, emellett alacsony kalóriatartalmú. Jótékony fitokemikáliák sora található a káposztában, mint a lutein, indol-3-carbinol, zeaxantin, szulforafán, izotiocianát. Ezek antioxidáns hatású anyagok, amelyek segítik szervezetünket a különböző tumoros megbetegedések elleni védekezésben, mint például az emlődaganat, vastagbélrák, prosztatarák. A vöröskáposzta ORAC értéke magasabb, mint a fejes káposztáé, azaz több antioxidánst tartalmaz, ezáltal a szabadgyök-kötő képessége jobb. A nyers káposzta nagyon jó C-vitamin forrás és a K-vitamin tartalma is említésre méltó. A rosttartalma kiváló, emiatt szokták előszeretettel alkalmazni fogyókúrában is, de erre persze az összes többi zöldség is alkalmas.
Fekete retek
A fekete retek glüközinolát tartalma miatt antivirális-, daganatellenes- és immunerősítő hatással rendelkezik. Jó C-, B – vitamin és folsav forrás.
Karalábé
Alacsony energiatartalmú, kiváló rost forrás. Nagy mennyiségben található benne kálium és folsav. Meglepő módon ez az édeskés zöldség meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, amely inkább a magas zsírtartalmú alapanyagokban fordul elő.
Zeller
A zellernek is, mint az összes többi gyökérzöldségnek, a szervezet számára nagyon előnyös fitonutriens tartalma van, ilyen a falcarinol (amely egyébként nagy mennyiségben méreg), panaxidol. Számos kutatás igazolja, hogy ezek az anyagok daganatellenes hatásúak, kifejezetten jó eredmények születtek az akut limfoid leukémiával és a vastagbél daganattal kapcsolatban. K-vitamin tartalma is jelentős, amint azt már láttuk a többi ilyenkor szezonális zöldségnél is.
Petrezselyemgyökér
Ez a gyökér zöldség egy kicsivel több cukrot tartalmaz, mint a többi, emiatt a kalóriatartalma is magasabb, emellett persze számos egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Kiváló vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostforrás, így nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és az emésztőrendszerünkre. Fitonutriens tartalma szinte megegyező a zellerrel, így ez a zöldség is daganatellenes, antivirális, gombaellenes hatásokkal rendelkezik. C-vitamin mellett még a folsav tartalma is jelentős.
Csík Orsolya
dietetikus
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu