Az ünnepi lakoma így károsítja a májunkat

Az év végi ünnepek alkalmával még a legegészségesebben táplálkozók is kevésbé szigorúak magukkal, mint év közben. Több repeta, alkohol, nehezebb, háziasabb, fűszeresebb ételek...ezek a finomságok viszont ilyenkor fokozott terhelést rónak a szervezetünk fő méregtelenítőjére.

A máj a testünk egyik legnagyobb szerve, de ennek ellenére a nagy eszem-iszom elég komoly kárt is képesek tenni benne. Gondoljunk bele: a máj részt vesz avércukorszintszabályozásában, a koleszterin feldolgozásában, a hormontermelésben, úgyhogy nem is olyan meglepő a dolog.

Az alkoholtartalmú italokból például sokaknál csúszik le a több az ünnepi időszakban. Céges partik, baráti összejövetelek, családi vacsorák - ilyenkor kevesen koccintanak vízzel, vagy gyümölcslével. Az alkoholt a máj vízzé, és szén-dioxiddá alakítja, amelyeket kilélegzünk, vagy kivizelünk. Emellett minden hasznosnak mondható anyagot próbál megtartani, például a vörösborban található antioxidánsokat, vagy a sörben lévő szénhidrátot. Ezzel nincs is semmi gond, de az alkohol anyagcseréje során zsírsavak is keletkeznek, amelyeket trigliceridek - a koleszterin egyik fajtája - formájában tárol a szervezet, amíg a test fel nem használja.

Ez meg is történik, ha ésszerű mennyiségben eszünk és iszunk - csakhogy az év végi összejöveteleken sokan lépik át alkalmanként az ésszerűség határait. Minél több alkoholt iszunk, annál több triglicerid kerül a "később felhasználandó" fiókba, miközben minden egyes italnál egy-egy újabb sokk éri a májat. Ha pedig a triglicerid felhalmozódik, akkor az gyulladást okoz, amely pusztítani kezdi a májsejteket, hegszövetet hagyva maga után, ami cirrózishoz is vezethet. Ezt tartsuk szem előtt, mikor sokadjára vesszük a kezünkbe a poharat.

Italozás nélkül is szenvedhet a májunk

Még rosszabb hír, hogy tulajdonképpen egy korty alkoholt sem kell innunk ahhoz, hogy ártsunk a májunknak. Az ünnepi ételekben gyakran sok a zsír, a cukor, a vörös hús, a fehér liszt - ezek fogyasztása pedig nem csak hízást, hanem nem alkoholos zsírmáj betegséget is okozhat, aminek ráadásul különösebb tünetei sincsenek. Ez a betegség is gyulladást, és hegesedést okozhat, és akár már hat hét alatt is kifejlődhet, ha valaki igazán komolyan túlzásba viszi az evést.

Azzal legyünk tisztában, hogy a májunknak nem használunk azzal, ha a túlevés-túlivás után beiktatunk egy méregtelenítő ivókúrát, vagy hasonlót. Az ilyesmiket - bármennyire is promótálják őket - szinte feleslegesen csináljuk, mivel a máj ezek nélkül is megoldja a méregtelenítést, és szép lassan visszaáll a normák üzemmódba. A kúrák helyett inkább töltsünk egy teljes hónapot alkohol nélkül, tartsunk heti egy húsmentes napot, illetve próbáljunk kicsit kevesebbet enni. A legjobb módszer azonban, ha próbálunk valamelyest mértékletesek lenni az ünnepek alatt - együnk és igyunk mindenből, amit megkívánunk, csak ne vigyük túlzásba.

Forrás: hazipatika.com/menshealth.com