Egészséges sütemények

Lassan itt a karácsonyi sütések ideje, mindenki több süteményt eszik ebben az időszakban. A plusz kilók elkerülése érdekében kettő dolgot tehetünk, megpróbálunk egészségesebb édességet készíteni és mértéket tartunk, nem esszük degeszre magunkat!

Íme, pár tanács, hogy hogyan lehetnek a sütemények egészségesebbek:

Adjunk a tésztához gyümölcsöt vagy zöldséget. Számos olyan receptet lehet találni, ahol a zsír, vaj, olaj helyettesítésére pürésített almát, sárgarépát, banánt, cukkínit, sütőtököt lehet használni, ebben az esetben természetesen kevesebb kalóriát fog tartalmazni a süti, és nem utolsó sorban több rostot.

Próbáljunk teljes kiőrlésű lisztet használni. A legtöbb receptben a fehér liszt egy az egyben helyettesíthető az egészségesebb liszttel, viszont ha valaki nem szívesen hoz kompromisszumokat a végeredmény tekintetében, akkor helyettesítse a fehér liszt felét teljes kiőrlésűvel, így az elkészült süti állaga íze szinte semmiben nem fog különbözni attól, ha csak fehér lisztből készült volna. Ezzel a trükkel növelhetjük az édességünk rosttartalmát.

Most már hatalmas választék van különböző alternatív lisztekből, idén próbáljunk ki egy új receptet, ami tartalmaz hajdinalisztet, mandulalisztet, köleslisztet, kókuszlisztet, zablisztet vagy bármilyen más liszt fajtát, amit még nem használtunk.

Válasszunk olyan receptet, amelyhez joghurt vagy kefir kell, de nyugodtan próbáljuk ki a növényi alapú tejeket sütéshez is.

Amennyiben mindenképpen szükséges és nem tudjuk elhagyni a zsiradékot a receptből akkor, helyettesítsük az egészségesebb fajtával, például a vaj helyett használjunk oliva olajat.

A legjobb, ha teljesen kicseréljük a cukrot valamilyen egészségesebb alternatívával. A cukor helyett használhatunk eritritet, xilitet, steviát, maple szirupot, kókuszvirágcukrot, yacon szirupot, mézet, cukrozatlan datolyát pürésítve vagy bármilyen cukrozatlan aszalt gyümölcsöt. Egy általános szabály, amitől még minden recept ugyanúgy fog működni azoknak, akik nem mondanak le a cukor használatáról: Csökkentsük a cukor mennyiségét 1/3 mennyiséggel, például ha a recept három evőkanál cukrot ír, akkor rakjunk bele csak 2 evőkanálnyit.

Ezek a tanácsok akaraterő nélkül mit sem érnek, ünnepekkor sem kell megenni egy tálca süteményt, még akkor sem, ha az egészségesebb alapanyagokból készült.

Jó sütögetést kívánok!

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

Legfrissebb