Zsigó Róbert a pálinkakóstolóval egybekötött könyvbemutatón ismertette, hogy idén a 307 nevezett pálinkából, mintegy 27 pálinkaház csaknem száz tétele gazdagítja a kiadványt.
Az államtitkár elmondta, hogy a program iránt a szigorú nevezési feltételek mellett is magas az érdeklődés. Tekintve a pálinkakiválósági statisztikát, az elmúlt négy évben a nevezett tételek száma folyamatosan 300 felett volt, a könyvbe kerülő tételek, illetve pálinkaházak száma egyre csökkent - tette hozzá.
A pálinka hungarikum, és az agrártárca minden segítséget megad az ágazatnak - mondta, és a minőséget ösztönző szabályozás mellett említést tett a szakmai versenyekről, marketingeszközökről, valamint az uniós eredetvédelemről.
Zsigó Róbert beszélt arról is, hogy a nemzeti pálinkakiválóság program célja az is, hogy tudatosítsák a fogyasztókban a pálinka gasztronómiai jelentőségét.
Felkai Beáta, az Agrárminisztérium (AM) főosztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a pálinkakiválóságok kiválasztásának rendszere tavalyhoz képest nem változott, csak azok a tételek kerültek a független pálinkabíráló zsűri elé, amelyek az alapbírálat - az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny - 20 pontos rendszerében legalább 16 pontot elértek.
A kiadvány segít a fogyasztóknak eligazodni a pálinkák között, bárki számára ingyenesen hozzáférhető az agrártárcán keresztül - tette hozzá.
A szaktárca korábban közölte, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka után befolyó jövedék adó mértéke tavaly és tavalyelőtt is mintegy 3,5 milliárd forint volt. A bérfőzés után befizetett jövedéki adó mintegy 7,5 milliárd forintot tett ki tavaly, a 2016-os adat is hasonló volt.
A múlt évben több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba - ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg -, a bérfőzött párlat mennyisége tavaly meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el - közölték.