A karácsony elengedhetetlen kelléke valamiféle omlós édeskeksz.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 db vanília rúd
- 25 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tk reszelt narancshéj
- 2 db tojássárgája
- 25 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg darált mandula
- 1 ek narancslé
- ízlés szerint olvasztott csokoládé
Elkészítés
- A vanília rúdat hosszában kettévágjuk és egy éles kés hegyével kikaparjuk a magokat.
- A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sót, a reszelt narancshéjat és a vaníliát jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, étkezési keményítőt, mandulát és a narancslevet és az egészet jól összedolgozzuk. A kész tésztát folpackba tekerjük és egy éjszakára hűvösre tesszük. Én nem tartottam be ezt a hosszú várakozási időt, a tésztát csak néhány órára tettem a hűtőbe, de így is nagyon jól sikerült.
- A tésztát lisztezett deszkán, (több részletben) kinyújtom nagyjából fél cm vastagra. Egy likőrös pohár (6 cm átmérőjű) segítségével kis holdakat szúrok ki, melyeket egy sütőpapíros tepsire helyezve kb. 10-12 perc alatt készresütök.
- Miután a sütemények kihűltek, az olvasztott csokoládéval egyik oldalukat bevonom. Ha a csoki megdermed, már tálalható is. Dobozban hetekig eláll.
A sütőt előmelegítem 190 C fokra.
Tészta hűtése kb. 2-3 óra, sütés: 10-12 perc
A receptet ITT találtuk.