Karácsonyi mandulás keksz

A karácsony elengedhetetlen kelléke valamiféle omlós édeskeksz.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 db vanília rúd
  • 25 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk reszelt narancshéj
  • 2 db tojássárgája
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 ek narancslé
  • ízlés szerint olvasztott csokoládé

Fotó: cookpad.comFotó: cookpad.com

Elkészítés

  • A vanília rúdat hosszában kettévágjuk és egy éles kés hegyével kikaparjuk a magokat.
  • A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sót, a reszelt narancshéjat és a vaníliát jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, étkezési keményítőt, mandulát és a narancslevet és az egészet jól összedolgozzuk. A kész tésztát folpackba tekerjük és egy éjszakára hűvösre tesszük. Én nem tartottam be ezt a hosszú várakozási időt, a tésztát csak néhány órára tettem a hűtőbe, de így is nagyon jól sikerült.
  • A tésztát lisztezett deszkán, (több részletben) kinyújtom nagyjából fél cm vastagra. Egy likőrös pohár (6 cm átmérőjű) segítségével kis holdakat szúrok ki, melyeket egy sütőpapíros tepsire helyezve kb. 10-12 perc alatt készresütök.
  • Miután a sütemények kihűltek, az olvasztott csokoládéval egyik oldalukat bevonom. Ha a csoki megdermed, már tálalható is. Dobozban hetekig eláll.

A sütőt előmelegítem 190 C fokra.

Tészta hűtése kb. 2-3 óra, sütés: 10-12 perc

A receptet ITT találtuk.