Karácsonyi püspökkenyér

  • a hét receptje
  • 2018.12.25
    07:00
  • eletszepitok.hu, Molnár Ágnes - Szeretetrehangoltan
A sok gyümölcsöt és magot könnyű tészta fogja össze.

Hozzávalók

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál porcukor
  • 160 g vaj
  • 10 evőkanál rétesliszt
  • 2 teáskanál sütőpor (Alnatura foszfátmentes 1 csomag sütőpor)
  • 150 g aszalt gyümölcs vegyesen (aszalt sárgabarack, aszalt füge, mazsola, aszalt áfonya, aszalt szilva, kandírozott narancshéj)
  • 150 g magok vegyesen (dió, mogyoró, mandula, pisztácia)
  • 30 g étcsokoládé
  • csipetnyi tengerisó

Elkészítés

  • Ezúttal papírformában sütöttem, de ha nincs ilyen, akkor őzgerincformában süssük, a formát alaposan kenjük ki vajjal és szórjuk meg rétesliszttel. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  • A magokat és gyümölcsöket vágjuk apróra, s rögtön szórjuk meg liszttel, hogy mindenhol érje.
  • A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra (fehéredésig) kevertjük géppel, a fehérjéket egy pici sóval verjük habbá.
  • A vajat olvasszuk meg, és hűtsük vissza, majd több részletben adagoljuk a cukros tojáshoz. A lisztet keverjük el a sütőporral.
  • Fakanállal forgassuk bele a lisztet és a gyümölcsöket, majd óvatosan több részletben a habot.
  • A masszát öntsük a formákba. Édesanyám két darabot sütött ebből a mennyiségből kisebb őzgerincformában, én most négyfelé vettem.
  • Forró sütőben nagyjából 25 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.

Forrás: Életszépítők.hu