Idén december 7-én és 8-án lesz először Bárány Napok. Országszerte több étterem fog ez alkalomból egyedi ajánlattal készülni, melyben a bárányhúsé lesz a főszerep. A résztvevő éttermek listáját a http://barihus.hu/esemenyek/ oldalon találják. Az ország legkülönbözőbb pontjain találni olyan vendéglátóhelyeket, ahol az étlapon amúgy is szerepel bárányhúsból készült étel, azonban a tapasztalatok alapján a látogatók ritkán merik ezt kérni.
A bárányhúsról érdemes tudni, hogy az iparilag előállítottakhoz képest magasabb minőségű élelmiszer. A legeltetésnek köszönhetően az állatok a szabadban nevelkednek, mozognak és ezáltal jobb a zsírsavösszetételük is. A legeltetés egyben a környezetre is jó hatással van, a helyben termelés és fogyasztás pedig tovább csökkenti az ártalmas környezeti hatásokat, például a szállítás minimalizálásával.
Azzal, hogy a figyelem középpontjába kerül ez az ételféleség, a projekt szervezői remélik, lassan meg fog változni az emberek hozzáállása. A programban résztvevők listája folyamatosan bővül, melyről a projekt Facebook oldalán folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők.
A bárányburger kifejezetten népszerű a kínálatban, de bárány-oldalas is szerepel az ajánlatok között. Azokra is gondoltak, akik a Bárány Napok kínálatát nem tudják megkóstolni. A www.barihus.hu oldalra ellátogatva számos ínycsiklandó, otthon is elkészíthető recept várja az oldalra kattintókat, illetve bővebb információkat találhatnak mind az európai bárányhús fogyasztási trendekről, mind a juhtartás pozitív hatásairól is.
A Bárány Napok egy nagyobb projekt része. A spanyol-magyar multi promóciós program nemcsak a két ország ágazatainak együttműködését jelenti, hanem esélyt ad a spanyol fejlesztések megismerésére és hasznosítására, valamint a hazai eredmények spanyol kollégák számára való átadását is lehetővé teszi.
A program legfőbb célkitűzése, hogy újra ismertté tegye a bárány- és juhhúst a fogyasztók körében. Jó ok van erre, hiszen a fogyasztásuk számos előnyös hatással bír. Egészséges, könnyen elkészíthető ételt jelent a bárányhús, amely a közhiedelemmel ellentétben más, olcsóbb húsféleségekkel is versenyképes lehet.