A sokszínű paradicsom levesalapként is megállja a helyét.
Hozzávalók
- 1 dl paradicsomlé (vagy 20 dkg paradicsompüré)
- 2 kis fej vöröshagyma
- 6 dkg sertészsír
- 10 dkg finomliszt
- 2 db zellerlevél (szál)
- 2 ek ételízesítő
- 2 teáskanál cukor (de ízlés szerint)
- só ízlés szerint
- 1,5 l víz (de annyi, hogy a paradicsomlével - vagy pürével - együtt 2,5 liter legyen)
Egy liter, szitán áttört paradicsomléhez mindig vehetünk félliter vizet, de a vízbe előbb főzzünk mindenféle zöldséget; akár télben akár nyárban, mert ha paradicsommal együtt tesszük a tűzre a zöldséget, ez soha sem fő meg kellő időre, sőt teljesen kemény marad és izét sem adja ki.
A zöldséges lébe tegyünk zsíros rántást, szűrjük át szitán s akkor adjuk hozzá a kész paradicsomlevet; sót, cukrot és borsot is tegyünk bele; főzzük negyedóráig tarhonyával, minden személyre egy kanál tarhonyát számítva.
Izlés szerint levesbetéttel fűszerezhető.