Mentás zöldborsókrémleves, bacon chipsel

Ha június, akkor zöldborsó! Kétségtelenül ez a növény a nyár hírnöke. Vibráló színével és mennyei ízével bearanyozza étkeinket. Bár a borsófejtés nem túl szapora munka, mégis megéri a fáradozást, ha a világ legjobb zöldborsókrémlevesét akarjuk elkészíteni.

Fotó: https://i.ytimg.com

Hozzávalók:

400 g zsenge zöldborsó

3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor menta

2 dkg vaj

2 ek növényi olaj

2 dl főzőtejszín

6 dl zöldségalaplé

őrölt fehér bors

szerecsendió

150 g szeletelt bacon

Elkészítés:

Az újhagymát felszeleteljük, a fokhagyma gerezdeket apróra vágjuk. Az olajat és a vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát. Üvegesre pároljuk, ezt követően pedig megfuttatjuk rajta a fokhagymát és rádobjuk a zöldborsót. Jól összekeverjük, pároljuk.

Pár perc párolás után, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy csipet szerecsendióval megbolondítjuk. Felöntjük a zöldség alaplével és addig főzzük mérsékelt tűzön, míg a borsó megpuhul.

Fotó: http://sites.psu.edu/

Amikor megpuhult, levesszük a tűzről és belecsipkedjük a mentaleveleket. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta és addig hagyjuk állni, míg a bacon szeleteket nagyjából 5 perc alatt készre sülnek. A chipset rakhatjuk a leves tetejére, de a tányér mellé is. Jó étvágyat!