Görög mámor

Görögország nem csak történelméről, és tengerpartjairól híres. Változatos konyhája miatt szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. Amennyiben lehetőségünk nyílik ellátogatni erre a csodálatos helyre, semmikép se fosszuk meg magunkat a görög gasztronómia által kínált élményektől.

Taramasalata

Fotó:http://cdn.newsapi.com.au

A tzatzikit , a görögsalátát, a padlizsánkrémet mindenki ismeri, kevés olyan étterem van, ahol ezek a mártogatósok ne szerepelnének az étlapon. Viszont a taramasalata nem fellelhető mindenhol. A taramasalata egy igazi autentikus görög dip, ami tulajdonképpen ,egy halikra saláta, melyet extra szűz olivaolajjal és friss citromlével tesznek krémessé, mindezt pedig pitával fogyasztják. Bár első látásra ez az étel kissé puritánnak tűnhet, érdemes kipróbálni.


Dolmades

Fotó: http://www.mygreekdish.com

A dolmades egy szőlőlevelekbe töltött kapros, hagymás, és ízlés szerint további fűszerekkel, hozzávalókkal elkészített rizses étel. Egészséges, hiszen a rizs a búza után az emberiség egyik fő tápláléka, valamint fő fehérjeforrása a világ szinte minden pontján. Nem véletlen, hogy egykor az isteneknek felajánlott áldozati étel is gyakran rizs volt…


Moussaka

Ez egy ikonikus, görög sült étel, melynek alapja a rétegezés.

Sült padlizsán, darált hús, sült pácolt paradicsom, hagyma, fokhagyma, fahéj, különböző fűszernövények, burgonya, sajt majd az egészet a béchamel mártás koronázza meg. Finom és laktató.

Fotó: http://img.taste.com.au


Spanakopita

Görögországi tartózkodásunk alatt, semi esetre se hagyjuk ki a spanakopitát, ami tulajdonképpen egy rétes, de ne egy hagyományos rétesre gondoljunk. Ízvilágát tekintve sós. A vékony és ropogósra sült réteslapok, fokhagymás spenótot és fetát rejtenek. Rettenetesen finom. Előételként és borkorcsolyaként is kiváló.

Fotó: http://steamykitchen.com

Baklava

Ez az édesség a koktélcseresznye a pohár szélén. Bár a baklavát a törökök, a bolgárok és az arabok is saját süteményükként tartják számon, mégis érdemes megkóstólni a görög verziót. A baklava egy rétestészta alapú, mézes finomság, amit jellemzően dióval vagy pisztáciával szokták ízesíteni.

Fotó: http://finedininglovers.cdn.crosscast-system.com