Grillezett tengeri durbincs, chilis zöldségekkel

A grill partik nagy népszerűségnek örvendenek kora tavasztól egészen késő őszig. Kertben, teraszon, de akár egy balkonon is tökéletes élményt nyújt ez a program. Ráadásul a közös sütögetés még közelebb hozza egymáshoz a családtagokat és a barátokat.


Hozzávalók 4 fő részére

4 db közepes méretű durbincs

1 csomag friss koriander apróra vágva

2 db citrom

só, bors, olivaolaj

250 g kelbimbó

2 csomag zöldspárga

250 g bébi cukkini

1db chili paprika aprítva

só, olivaolaj


Elkészítés

A halakat tisztítsuk és mossuk meg, majd töröljük szárazra. A durbincsok bőrét egy éles késsel írdaljuk be. Dörzsöljük be kívűl-belül sóval és borssal. Az egyik citromot vágjuk karikákra, a karikákat pedig vágjuk félbe. Egy durbincs hasába tegyünk 2 fél citromkarikát, de ha nagyobb a hal, akkor elfér három is. Amint ezzel megvagyunk, aprítsuk fel a koriandert és tömjük bele az írdalt részekbe. Végezetül helyezzük a halakat egy tálba, locsoljuk meg olivaolajjal és egy darab citrom levével. A tálat fedjük le fóliával, majd tegyük hűtöbe 2 órára pihenni.

A zöldségek elkészítése ehhez képest gyerekjáték lesz. A spárga végeit vágjuk le, a kelbimbó felső leveleitől és a kemény szárvégződéstől is szabaduljunk meg, a bébi cukkiniknak pedig mindkét végét vágjuk le. Mossuk meg a zöldségeket. Tegyük bele egy nagyobb tálba. Sózzuk meg, dobjuk rá az apróra vágott chilit, egy fél marék szintén apróra vágott koriandert és öntsünk rá olivaolajat. Keverjük össze a zöldségeket, takarjuk le fóliával és tegyük a hűtőbe 2 órára, hogy az ízek átjárják a zöldségeket.

Az étel bármilyen grillen elkészíthető, de talán a faszenes grill a legjobb, hiszen a faszén füstje kellemes, jellegzetes ízt ad az ételnek.

Sütés előtt 35-40 perccel izzítsuk be a grillt és csak akkor tegyük fel a rácsra a halat és a zöldségeket, mikor a szén már parázslik. A halat és a zöldségeket kezeljük külön. Praktikus mind a halakat, mind a zöldségeket halsütő grillrácsba tenni. Rakjuk rá a parázsló grillre és időként forgassuk meg. Hőfoktól függően 20-25 perc alatt elkészül ez a könnyű nyári vacsora. Jó étvágyat!