A legjobb és legrosszabb ételek a májnak

A máj testünk egyik legfontosabb szerve, amely a méregtelenítés mellett számtalan más folyamatban is fontos szerepet játszik. Éppen ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan táplálkozhatunk úgy, hogy a lehető legjobb legyen a májnak.

Zabpehely

A sok rost nagyon jót tesz a májnak, ezért érdemes a napot zabkásával indítani. Így hosszú távon akár meg is szabadulhatunk néhány kilótól hastájékon, ami csökkenti a májbetegségek kialakulásának esélyét.

Kerüljük a zsíros ételeket!

Az olajban, zsírban sült húsok és krumpli egyáltalán nem jó választás, ha egészséges májat szeretnénk. A telítetlen zsiradékban gazdag ételek támogatják a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, ami növeli az esélyét annak, hogy a májunk megbetegedjen.

Brokkoli

Együnk annyi zöldséget, amennyi csak belénk fér! A brokkoli az egyik legjobb választás, mert kutatások szerint gátolhatja a máj elzsírosodását. Fogyaszthatjuk párolva vagy roston sütve is.

Kávé

A kávéfogyasztás előnyös lehet májunk egészsége szempontjából - napi két-háromcsészényi segíthet megvédeni a szervet az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatásaitól, sőt akár a májrák kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Fogyasszunk kevesebb cukrot!

A túl sok cukor nagyon rossz hatással van a májra, mivel a szerv szerepet játszik a cukor zsírrá alakításában. A túlzásba vitt cukorfogyasztás miatt a máj túl sok zsírt termelhet, ami elhízáshoz vezethet, különösen hastájékon, ez pedig számos betegségnél számít komoly rizikófaktornak.

Zöld tea

A zöld teában sok a katekin nevű antioxidáns, amely kutatások szerint csökkentheti bizonyos rákfajták, például a májrák kialakulásának esélyét. Emellett a zöld tea fogyasztása bizonyítottan hatékonyan veszi fel a harcot a has tájékán lerakódó zsírpárnákkal is.

Víz

Az egyik legjobb, amit a májunkért tehetünk, ha elegendő folyadékot fogyasztunk. Üdítők helyett igyunk gyümölcsökkel, uborkakarikákkal ízesített vizet vagy cukor nélkül gyógyteákat - így jó néhány pluszkalóriát is megspórolhatunk.

Mandula

A mandula magas E-vitamin tartalma miatt segíthet megelőzni a máj elzsírosodását, és a szívnek is jót tesz. Napi egy marékkal bátran fogyaszthatunk belőle - többet azonban inkább ne, mert meglehetősen kalóriadús.

Forrás: hazipatika.com