Ezt együk, hogy megelőzzük a rákot

Sok helyen olvasható, hogy megfelelő életmóddal és táplálkozással sokat lehet tenni a rákos megbetegedések érdekében.

De melyek azok az ételek, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztani, és melyek azok, amelyeket inkább kerülni kell?

Zöldségek és gyümölcsök

Bár nincs olyan étel, amiből ha sokat eszünk, akkor azzal elkerülhetjük a rákot, de az biztos, hogy zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nagyon egészséges. Tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal, fitokemikáliákkal, és kordában tartják a testsúlyt - különösen a leveles zöldségeket érdemes akár napi szinten beépíteni az étrendünkbe.

Alkohol

Általános vélekedés szerint az alkoholfogyasztás kis mértékben akár még egészséges is lehet, de nem érdemes bedőlni ennek a tévhitnek. A legújabb kutatások szerint már az alkalmankénti, kis mennyiségű alkoholfogyasztás is növeli bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sejtszinten károsítja a DNS-t, árt a májnak, és csökkenti a létfontosságú tápanyagok szintjét a szervezetben, tehát kerülni kell a fogyasztását, vagy csak nagyon mértékletesen fogyasztani úgy, hogy egészséges táplálkozással, sporttal megpróbáljuk csökkenteni a káros hatásokat.

Vörös húsok, húskészítmények

Nem véletlen, hogy a szakértők óva intenek a feldolgozott húsipari termékek túlzásba vitt fogyasztásától: számos kutatás bizonyítja, hogy ez egyértelműen és nagy mértékben növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát.

Szójakészítmények

A szójából készült ételeket és italokat különösen a nőknek érdemes beépíteni az étrendjükbe. A szójában található izoflavonok ugyanis jó hatással vannak az ösztrogéntermelésre, és ezáltal a sejtek fejlődésére. Az edamame, a tempeh és a tofu jó, ha rendszeresen a tányérunkra került, a táplálékkiegészítőkben található proteinkoncentrátumoktól viszont jobb távol maradni.

Tejtermékek

A tejtermékek fogyasztása különösen férfiak esetében meggondolandó, bár ezen a téren még számos kutatás folyik, amelyeknek az eredménye új megvilágításba a helyezhet dolgokat. Jelen állás szerint van némi bizonyíték arra, hogy a férfiaknál a sok tejtermék megnövelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, a bennük lévő kalcium viszont csökkenti a végbélrák kialakulásának esélyét. Alapvetően tehát nem kell megvonnunk magunktól a tejtermékeket, de azok a férfiak, akinek a családjában volt már prosztatarákos megbetegedés, inkább csak mértékkel fogyasszák őket.

Forrás: hazipatika.com