Hogyan használjunk fel minden falatot? Az élelmiszerhulladék csökkentése

Manapság a környezettudatosság egyre nagyobb teret nyer életünkben, és ez nem merülhet ki annyiban, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet. A pazarlás csökkentése nagyon fontos lépés, hiszen a Föld összes élelmiszer hulladékának 40%-a a háztartásokból származik, így otthonunkban is számos tennivaló akad a környezet érdekében.

Összefoglalom pár pontban, hogy mit tehetünk:

  • Tervezzük meg a heti menüt: Ez az egyik legfontosabb lépés, mivel nemcsak a kidobott étel mennyiségét tudjuk vele csökkenteni, hanem a pénztárcánknak és az egészségünknek is kedvez.
  • Nézzünk körül alaposan, hogy mi van otthon a hűtőben, spájzban és próbáljuk megtervezni az étrendünket az ott található alapanyagok felhasználásával.
  • Vásároljunk okosan: Mindig csináljunk bevásárló listát és próbáljunk ragaszkodni ahhoz ami rajta van, ne vegyünk fölösleges dolgokat.
  • A ronda is finom: Bár a nagyobb boltokban sajnos ki sem kerül a tökéletes gyümölcsökön és zöldségeken kívül semmi, de ha piacra megyünk, nyugodtan vegyük meg azt is, ami esetleg nem tökéletes formájú, hiszen ezek a kukában fogják végezni még akkor is, ha ugyanolyan finomak, mint a tökéletes társaik.
  • Fagyasszuk le ami megmaradt: Lehet, hogy túl sokat főztünk és még másnap sem fogy el, akkor nyugodtan tegyük be a fagyasztóba, elővehetjük egy olyan napon, amikor főzni kellene, de nincs rá időnk.
  • Kisebb adagok: Amennyiben nem elég a tányérunkon lévő adag, tudunk szedni magunknak még egyszer, viszont ha púposra pakoljuk és megmarad az éte,l akkor az biztosan a kukában végzi.
  • Tároljunk mindent a megfelelő módon és helyen, hogy hosszabb ideig eltartható és friss legyen. Nem minden gyümölcs és zöldség igényli ugyanazt a tárolási módszert.
  • Amennyiben úgy látjuk, hogy valamit nem fogunk elfogyasztani mielőtt megromlik, akkor mindenképpen fagyasszuk le, és így felhasználhatjuk később is.
  • Az interneten nagyon jó recepteket találni, amiket a megmaradt ételekből lehet elkészíteni. Keressük ezeket!
  • Amit lehe,t ne a kukába dobjunk ki, hanem komposztáljunk.

Számos előnnyel jár, ha ezeket a kis lépéseket bevezetjük otthonunkban. Csökkenthetjük a kiadásainkat, mivel kevesebbet és átgondoltabban fogunk vásárolni. Új szokásaink által mérséklődik a metán kibocsátás, az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz, energiát takarítunk meg közvetlenül és közvetve is.

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

Legfrissebb