Spárga özön

Hurrá itt a spárga szezon, ami sajnos nem tart túl sokáig, szóval használjunk ki minden értékes pillanatot, amit a zöldségek királyával, az egészség megörzőjével tölthetünk.

Fotó: http://3.bp.blogspot.com

Ez a csodálatos zöldség manapság reneszánszát éli. Szerencsére napjainkban mindenki számára könnyen elérhető, régebben azonban csupán a gazdagok kiváltsága volt. Azon felül, hogy a spárga nagyon finom, érdemes az élettani hatásairól is beszélni. A spárgát mindig is gyógynövényként tartották számon, a 19. század végéig a sárgaság ellenszereként tekintettek rá. Magas víztartalma miatt tökéletes diétákhoz, vízhajtó hatásának köszönhetően felfázás kezelésére is alkalmas. Folsav tartalma miatt pedig segít a szív és érrendszeri betegségekben is, de nem fokozom tovább, jöjjön egy csodás recept, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.


Lazac steak zöldspárgával kapros joghurtos öntettel

Fotó: https://au.pinterest.com/explore/lemon-dill-sauce/

Hozzávalók 2 fő részére:

1 csomag zöldspárga

2db 15dkg-os bőrös lazacszelet

1 db citrom

1 doboz natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kapribogyó

1 teáskanál mustár

1 csomag friss kapor

extra szűz oliva olaj

só, bors

Öntet:

A fokhagymát nyomjuk bele egy tálba, keverjük hozzá a joghurtot, a kapribogyót, a mustárt. Öntsünk hozzá 1 evőkanál olajat és citromlevet. Majd aprítsuk fel a kaprot, adjuk hozzá az öntethez, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze a massszát. Míg a spárga és a lazac készül, addig pihentessük a hűtőben.

Fotó: http://3.bp.blogspot.com

Elkészítés:

A lazac szeleteket mossuk meg, töröljük szárazra. Sózzuk borsozzuk és egy kevés citromlével öntsük le. Következő lépésként, készítsük elő a spárgát.

Mossuk meg a spárgát és szabadítsuk meg a száraz részektől. Felhasználás előtt 10 perccel tegyük jeges vízbe. Ettől szép zöld marad a színe.Majd dobjuk bele forrásban lévő vízbe. 2 percnél ne főzzük tovább, másként nem lesz roppanós.

Vegyünk elő két serpenyőt. Az egyiket forrósítsuk fel, majd dobjuk bele az előfőzött spárgát, és pirítsuk körbe. Adjunk hozzá egy teáskanálnyi vajat, sózzuk borsozzuk, majd a végén egy kis citromlével locsoljuk meg.

A másikba tegyünk oliva olajat. A halszeleteket bőrös felükkel lefelé helyezzük bele. A hőfokot pedig mérsékeljük.

Addig hagyjuk sülni, minden mozgatás nélkül, amíg a hús színe nagyjából a szelet közepéig kivilágosodik. Ez körülbelül 3-4 perc. Ekkor óvatosan megfordítjuk a szeleteket, a másik felének is adunk nagyjából 2-3 percet a serpenyőben.

Már csak a tálalás maradt hátra. Tegyük a lazac steak mellé a spárgát, majd öntsük rá és persze mellé a frissítő kapros öntetet.

Jó étvágyat!