Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

Magyarország külföldön is méltán híres természetes ásványvizeiről, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvíz készletek találhatóak.

Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat.

Attól függően, hogy milyen annak a kőzetnek az összetétele, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet (a mélyen fekvő víznek magasabb a hőmérséklete, így több ásványi anyagot old), változik a víz oldott ásványi anyag tartalma, összetétele.

A természetes ásványvizekről tudni kell, hogy eredetüknél fogva nem kerülhet bele környezeti szennyező anyag, mert a vízadó képződmény védett a felszíni szennyeződésekkel szemben, valamint a vízadó kutat meghatározott nagyságú védő terület veszi körül. Több ezer éven keresztül szűrődött abba a vízadó rétegbe, ahonnan kitermelik. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes.

Az ásványvizek semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz. A szén-dioxid nem tekinthető idegen anyagnak, hiszen a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.

A betegek figyeljenek oda!

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van.

Az ásványvizek energiamentesek is, így a fogyókúrázók számára is a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg.

Egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén, mert akkor a betegeknek figyelni kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Minden ilyen víz palackján megtalálható az összetétele, így mindenki önállóan kiválaszthatja a betegsége számára megfelelő vizet, de a kezelőorvos tanácsát is ki kell kérni:

  • Vesekőképződésre hajlamos ember ne igyon túl magas kalcium- és magnéziumtartalmú ásványvizet;
  • Magas vérnyomásban szenvedő kerülje a nagy nátriumtartalmú vizet;
  • Gyomorsav-túltengésben szenvedőknél a szénsavmentes lúgos kémhatású ajánlott;
  • Csontritkulásban szenvedők a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizeket igyák;
  • Akiknek nem záródik jól a gyomorszája (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon;
  • Ha valakinek kevés a gyomorsava, akkor a szénsavasat részesítse előnyben.

A címkén rajta van minden

Senki ne érezze úgy, hogy nem tájékoztatták megfelelően a veszélyekről, mert a palackozott természetes ásványvíz élelmiszernek minősül. Minden palack címkéjén megtalálható az összetétel, ennek alapján bárki kiválaszthatja a maga számára legmegfelelőbb ásványvizet, nincs szükség a betegek külön figyelmeztetésére.

Már csak azért sem kell aggódni az ásványi anyag mennyisége miatt, mert a magas ásványi anyag tartalmú vizekből is 8-10 litert meg kellene inni naponta, hogy a napi ajánlott beviteli szintet elérjük, és ez még nem a napi megengedett szint, pláne nem az egészségügyi kockázatot jelentő mennyiség.

Másként van ez a gyógyvizeknél, hiszen azok ásványi anyag tartalma több tízszerese az ásványvizekének, ezért rendelkeznek klinikailag bizonyított gyógyhatással, és emiatt az orvos által meghatározott gyógyvizet csak az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatjuk.

Forrás: webbeteg.hu