Napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú tejterméket érdemes elfogyasztanunk egy nap az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása alapján. Ezzel egyébként több mint felét le is tudjuk a felnőttek számára ajánlott 1000 mg-os napi kalciumszükségletnek.
Természetesen van az egyes termékek között szórás, és kis mértékben a zsírtartalom is befolyásolja, de átlagosan ennyi kalcium van 1 pohár tejben.
Ezek átlagolt értékek, nem óriási a szórás az egyes termékek között. Azért sajtok esetében a kemény sajtokban valamennyivel több kalcium van, a parmezánban van a legtöbb.
Ha 1 liter tej fedezi a napi 1000 mg-os kalciumszükségletet, akkor ajánlható-e napi 1 liter tejet elfogyasztani? Illetve van-e egyáltalán felső határa a tejivásnak?
Nos, szerintem eleve mindennek van egy felső határa, így utána olvastam pár dolognak, a tejnél vajon hova lövik be ezt a határt a tények és a tudósok.
A tejben található laktóz nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet: a tej glikémiás indexe alacsony. Mégis relatíve magas az inzulin kiválasztás tejfogyasztás után. A magas inzulinválasz vélhetően a tejben is megtalálható inzulinválaszt okozó aminosavaknak és magának a laktóztartalmának köszönhető. Ennek fényében: túlsúllyal, a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdőknek érdemes kiemelt figyelmet fordítani a mennyiségre. Ettől függetlenül semmilyen orvosi, tudományosan igazolt oka nincs annak, hogy ezek az emberek elhagyják a tejfogyasztást. Figyelembe véve a tej előnyeit, érdemes inkább más magas inzulinkibocsátást kiváltó élelmiszereket pihenőpályára tenni, úgy mint cukros sütik, üdítők. Azt se feledjük, hogy tejtermékekből kell a cukrozottakat előnyben részesítsük.
A tejben nagyon sok minden van, és igen, hormonok is vannak benne. Ezek miatt a hormonok miatt azonban nincsen tiltólistán a tejfogyasztás, mivel nincs meggyőző tudományos érv és bizonyíték amellett, hogy a tej és annak hormontartalma önmagában negatívan hatna az egészségünkre, például növelné egyes rákok kialakulásának kockázatát. A prosztatarák kialakulása a megfigyelések szerint valóban gyakoribb nagy tejtermék fogyasztó férfiak körében. Egyelőre azonban nem tudjuk az e mögött rejlő pontos okokat.
A tejtermékek egészségügyi hatásaival foglalkozó szakirodalom nagyon diverz. Azt, hogy egyes kutatások alapján veszélyes-e tejet fogyasztani vagy pont, hogy egészséges, sokszor sajnos nagyban meghatározza a szerzők személyes érzülete/véleménye a tejfogyasztásról. Pl. eleve a tejfogyasztás ellen kampányol valaki, és kiélezi a kutatásait a veszélyekre.
Idézve az Authority Nutrition álláspontját:
- "Tanulmányok azt mutatják, hogy a magas tejtermék-fogyasztás növeli a prosztatarák kockázatát.
- Ugyanakkor a tejtermékek lehet, hogy csökkentik a vastagbélrák kockázatát.
- A többi ráktípus esetében az eredmények még ennyire sem egyértelműek, de általánosságban nem utalnak negatív hatásokra.
- Vegyük figyelembe, hogy a hozzáférhető adatok megfigyeléses kutatásokból származnak, tehát nem szolgálnak abszolút bizonyítékkal.
- Mindenesetre jobb félni, mint megijedni. Fogyasszunk mérsékelt mennyiségű tejterméket és alapozzuk étrendünket változatos, friss és teljes értékű élelmiszerekre."
Az ilyen „ne igyunk tejet, mert nem alkalmazkodtak hozzá a génjeink” típusú érvelések pedig több sebből is véreznek, ugyanis ezek a genetikai dolgok jóval összetettebbek, mintsem ezt így ki lehetne jelenteni. Teljesen egyéni, hogy ki mennyire tudja emészteni például a tejfehérjéket, amiben igen, van (egyéni) genetikai tényező is, de számos más dolog is befolyásolja, például az emésztőrendszerünk állapota úgy általában.
Tudom, hogy sok embernek van személyes etikai álláspontja a tejtermékek fogyasztásáról. Viszont sokunkat nem zavar, hogy egy másik faj mirigyváladékát fogyasztjuk. Azzal az érvvel, vagyis inkább gondolatmenettel sem tudok mit kezdeni, hogy ha jönnének az ufók, és karámba terelve fejnék állapotos nőstény egyedeinket, mi lenne… Azt viszont tény, hogy az állatvilágban számos példa van arra, hogy az egyik faj a másik faj által termelt váladékokat, egyáltalán anyagokat fogyasztja.
A lényeg: ha egy nap ledöntünk egy liter tejet, az nem a világvége. Azért rendszeresen nem ajánlott ennyit fogyasztani. Hivatalosan nincs kikiáltva felső határa a tej- és tejtermék fogyasztásnak. Ha átlagolva nézzük az ajánlott napi fél liter tej, vagy 2-3 adag tejtermék egészséges emberek számára biztonságosnak mondható.
A Creative Commons Liszensszel ellátott cikket a Napi Táptudás blogján találtuk.