Egy tál saláta szinte már a fogyókúra ikonos szimbólumának mondható, Valahol nem véletlenül. Az egészséges táplálkozásban sokkal inkább alapvető ételnek kellene lennie (főleg a nyers salátáknak), mint amennyire azt itthon tapasztalható.
A salátafélékben, és a salátaként fogyasztható csírákban és bébi zöldségekben számos szuper tápanyag található.
Salátafélék
Rengeteg salátaféle létezik, most a teljesség igénye nélkül ezeknek a beltartalmi értékeit vesszük figyelembe: jégsaláta, római saláta, rukkola, endívia, kínai kel, pak choi, fodros saláta.
Néhány tény a salátafélékről:
- Nyilván alig szolgáltatnak energiát, ez fogyás szempontjából elég nagy előny.
- Gyakorlatilag 91-96%-uk víz.
- Hajrá antioxidánsok! Testünkben folyamatosan zajlanak oxidációs folyamatok, a tápanyagok elégetése is épp egy ilyen folyamat. Oxidációs folyamatok közben szabad gyökök keletkeznek. Az antioxidánsok hatástalanítják a szabad gyököket, ezáltal segítenek védekezni az oxidatív stressz károsító hatásaival szemben és betegségek megelőzésében.Többféle antioxidáns létezik, a leveles zöldségekben közülük is a karotin vegyületek, C-vitamin és flavonoidok vannak nagy számban jelen.
- Kiváló C-vitamin források! Különösen a római saláta, kínai kel, pak choi és a klasszikusabb fodros saláta, de a rukkola is. 10 dkg-ban megtalálható egy átlagos felnőtt napi C-vitamin igényének 30-75%-a! A legtöbb C-vitamin a kínai kelben és a pak choi-ban található (igazából két nagyon közeli rokon nemesítésről beszélünk.)
- Rost is van bennük. 10 dkg endíviában a napi rostbevitel 12%-a is megtalálható, a többi vizsgált salátaféle ennek nagyjából a felét tartalmazza.
- K-vitamin bombák. 10 dkg endíviában és fodros salátában a napi K-vitamin igény kétszerese is megtalálható, a római salátában és rukkolában pedig valamivel több mint 100%-a. Aki véralvadásgátlót szed, annak a mérsékelt K-vitamin fogyasztás ajánlott. K-vitaminban szegényebb salátafélék: jégsaláta, kínai kel, pak choi.
- Mangánban gazdagok. Ásványi anyagok közül mangánból tudjuk a napi szükségletnek megfelelően a legtöbbet bevinni. 10 dkg salátaféléből nagyjából 10-25%-ot. (Hozzátenném, azért mangán elég sok mindenben van.) De van még bennük némi kalcium, magnézium és kálium, foszfor is. A rukkolának viszont a kalcium-, magnézium-, káliumtartalma is jelentős. Azért nem csodaszer, erről az Alimento blogon ITT olvashattok bővebben.
Még nincs itt a paradicsomok, paprikák, és/vagy akár cukkinik szezonja, hogy feldobjuk a levélzöldségeket. Addig is, van már retek, spárga, répa vagy akár gomba és ne felejtkezzünk meg csírákról sem stb.
A Creative Commons Liszensszel ellátott cikket a Napi Táptudás blogján találtuk.