Húsvéti svéd szendvicstorta

A hagyományos húsvéti ételek mellett, érdemes kipróbálni a svédek ünnepi receptjét is, a Smörgåstårtát. Ez a sós torta magában hordozza Skandinávia összes zamatát.

Fotó: http://www.polarbrod.se/recept/norrlandsk-smorgastarta/

Hozzávalók:

1 csomag Polarkaka

(az itthoni svéd bútoráruházakban beszerezhető tortalap)

2 dl majonéz

4dl tejföl

2 doboz tonhalkonzerv

fél citrom leve

fél jégsaláta csíkokra vágva

4-5 db főtt tojás

1 vékonyra szeletelt kígyóuborka

1 karikára vágott paradicsom

4 kisebb fej lila hagyma szeletelve

1 csokor kapor apróra vágva

10 dkg főtt garnéla

1 evőkanál cukor

só,bors

Fotó: http://www.polarbrod.com/our-bread/polarbrod-rye-grand/

Elkészítés:

Egy tálba tegyünk bele másfél dl majonézt, 3,5 dl tejfölt plusz a tonhalat a kaprot a cukrot, majd ízesítsük sóval borssal és egy kis citromlével. Ezt követően, keverjük össze az egészet és tegyük félre a masszát.

Egy másik tálba rakjuk bele a maradék tejfölt és majonézt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk végül pedig ezt is keverjük össze. Az utóbbi szósz kerül majd a torta tetejére.

Innentől kezdve már csak egy kis türelemre és ügyességre lesz szükségünk.

Bontsuk ki a tortalapokat tartalmazó csomagot. Összesen 6 darab van benne, de mindegyik csak egy fél. Ezért a különböző szinteken ezeket a feleket egymáshoz kell illesztenünk. Fontos, hogy az emeleteket egymáshoz képest 90 fokban kell elforgatni, a jól vághatóság miatt.

A torta első szintjét megkenem a tonhalas masszával, megszórom hagymával és jégsalátával, körbe teszem uborkával, majd a fennmaradó helyet feltöltöm a tojás szeletekkel. Lezárom a szintet két fél tortalappal és a következő emeleten megismétlem a folyamatot. Zárásként a torta tetejére a sima majonézes öntetet teszem. Uborkával, paradicsommal és főtt garnélával díszítem.

1 éjszakára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Végül pedig úgy szervírozom, mint egy hagyományos tortát. Az étel elkészítése ugyan egy kissé időigényes, viszont megéri a fáradozás, mert hihetetlenül finom és akár egy hétig is fogyasztható ha hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!