Fotó: http://www.polarbrod.se/recept/norrlandsk-smorgastarta/
Hozzávalók:
1 csomag Polarkaka
(az itthoni svéd bútoráruházakban beszerezhető tortalap)
2 dl majonéz
4dl tejföl
2 doboz tonhalkonzerv
fél citrom leve
fél jégsaláta csíkokra vágva
4-5 db főtt tojás
1 vékonyra szeletelt kígyóuborka
1 karikára vágott paradicsom
4 kisebb fej lila hagyma szeletelve
1 csokor kapor apróra vágva
10 dkg főtt garnéla
1 evőkanál cukor
só,bors
Fotó: http://www.polarbrod.com/our-bread/polarbrod-rye-grand/
Elkészítés:
Egy tálba tegyünk bele másfél dl majonézt, 3,5 dl tejfölt plusz a tonhalat a kaprot a cukrot, majd ízesítsük sóval borssal és egy kis citromlével. Ezt követően, keverjük össze az egészet és tegyük félre a masszát.
Egy másik tálba rakjuk bele a maradék tejfölt és majonézt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk végül pedig ezt is keverjük össze. Az utóbbi szósz kerül majd a torta tetejére.
Innentől kezdve már csak egy kis türelemre és ügyességre lesz szükségünk.
Bontsuk ki a tortalapokat tartalmazó csomagot. Összesen 6 darab van benne, de mindegyik csak egy fél. Ezért a különböző szinteken ezeket a feleket egymáshoz kell illesztenünk. Fontos, hogy az emeleteket egymáshoz képest 90 fokban kell elforgatni, a jól vághatóság miatt.
A torta első szintjét megkenem a tonhalas masszával, megszórom hagymával és jégsalátával, körbe teszem uborkával, majd a fennmaradó helyet feltöltöm a tojás szeletekkel. Lezárom a szintet két fél tortalappal és a következő emeleten megismétlem a folyamatot. Zárásként a torta tetejére a sima majonézes öntetet teszem. Uborkával, paradicsommal és főtt garnélával díszítem.
1 éjszakára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Végül pedig úgy szervírozom, mint egy hagyományos tortát. Az étel elkészítése ugyan egy kissé időigényes, viszont megéri a fáradozás, mert hihetetlenül finom és akár egy hétig is fogyasztható ha hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!