Étkezzünk egészségesen és környezettudatosan!

A legelső nagy és zöld tanácsom, hogy tervezzük meg, hogy mit fogunk enni. és írjunk bevásárló listát. Üljünk le, szánjunk rá minden hétvégén egy kis időt arra, hogy végiggondoljuk, mi az, amit igazán szeret a család - ettől nem csak mi és a családunk lesz egészségesebb, hanem a Föld is.

Az is nagyon fontos, hogy tényleg próbáljunk csak olyat és annyit főzni, ami biztosan elfogy, hiszen így kevesebb lesz az ételmaradék, és ez már egy zöld pont. Az egészségünknek is jót tesz, ha kicsit tudatosabbá válunk az étkezés terén, hiszen így a rendszeres étkezés már biztosított.

A bevásárlólistánkra csak olyan dolgok kerüljenek, amelyek tényleg szükségesek, és ne felejtsük el magunkkal vinni a listával együtt az újrahasznosítható vászonzsákokat, amiket használhatunk zacskó helyett, bele tudjuk tenni a zöldségeket és gyümölcsöket, sőt egyes helyeken még babot, lencsét, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat is tudunk kimérve venni, amikhez szintén tudjuk ezeket a zsákokat használni. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet varrni, de ha vásárolni szeretnénk, akkor környezettudatos boltok oldalán megtehetjük. Számoljunk csak, már mennyi zacskóval kevesebbet használtunk, mint egy átlagos bevásárlásnál? Szerintem már vagy ötnél járhatunk és még a bevásárlószatyrot nem is említettem, hogy vigyük magunkkal.

Persze nem utolsó sorban, a kosarunkban így már jóval több egészséges élelmiszer van, hiszen a menütervezés közben erre is figyelünk. Mindenki tudja, milyen az, amikor elmegyünk vásárolni úgy, hogy majd veszünk valamit aztán abból majd főzünk otthon. Tele lesz a kosarunk, és sokszor csak amikor már haza értünk, jövünk rá, hogy mennyi mindent meg sem kellett volna vennünk, és persze a legfontosabb alapanyagot meg elfelejtettük megvenni. Sőt, ennél még rosszabb a helyzet, ha éhesen megyünk a boltba. Minden esetben válasszunk olyan terméket, amely kevesebb csomagolás felhasználásával készült, hiszen mennyivel jobb a saját zsákjainkban hazaszállítani az élelmiszert, és így a szemetes sincs tele rögtön zacskókkal és csomagolásokkal (ami remélem egyébként szelektív).

Így egy utat megspórolhatunk magunknak a kukáig, egy úttal kevesebb a kukásautónak is, ha mindenki figyel erre, és még folytathatnám, hiszen ez olyan, mint a dominó, és tudjuk, hogy a zacskók, amelyek szemétként végzik, világméretű problémát okoznak. Vásároljunk frisset és helyit, menjünk el a piacra és érdeklődjünk, hogy honnan való a termék, próbáljunk olyat választani, amely minél közelebbről származik a lakóhelyünkhöz. Miért is jó ez? Nekünk azért, mert ezeknek a termékeknek sokkal magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, az élvezeti értékükről már nem is beszélve, táplálóbb ételt tudunk belőle főzni, a környezetnek pedig azért jobb, mert ezzel a választással csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Akár folytathatunk cserekereskedelmet is: lehet a szomszédnak, akivel jóban vagyunk, van éppen a kertjében valamilyen zöldség, amire szükségünk van, és amit ráadásul frissen szed nekünk, nálunk meg éppen most sült ki a friss sütemény, amit senki nem utasítana vissza.

Legyünk nyitottak új dolgokra, keresgéljünk, nagyon sok olyan termelői piac, termelő van, amiről még nem is tudunk, csatlakozzunk csoportokhoz a közösségi médiákon, ahol ezeket az információkat könnyen megtalálhatunk. Amit tudunk, termesszünk önmagunk! Tudom, hogy nem mindenkinek ugyanolyanok a lehetőségei, de higgyük el, egy erkélyen is sok mindent lehet termeszteni: nézzünk utána kertészeti oldalakon, hogy mit is. Egy frissen szedett napmeleg paradicsomnál nincs is finomabb. Próbáljunk bio élelmiszert fogyasztani, vagy legalább olyan zöldségeket, gyümölcsöket beszerezni, amik vegyszermentesek - ez szintén a mi egészségünkre és a környezetünkre is jó hatással van.

A húst szerezzük be a közelünkben lévő állattartóktól és ne a hipermarketekből. Az ipari méretű állattenyésztés hatalmas terheket ró a Földre, és persze az sem elhanyagolható, hogy a füvön felnőtt marha illetve a kukoricán nevelt csirke mennyivel ízletesebb és egészségesebb. Próbáljunk fair trade jelzéssel ellátott termékeket vásárolni, ez biztosítja, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a termékért. Igyekezzünk tudatos döntéseket hozni táplálkozásunkkal kapcsolatban, így biztosan jót teszünk magunknak, a szeretteinknek és a környezetünknek is. Mindenki felelős a saját maga és a környezete egészségéért. E mellett nem mehetünk ma már el szó nélkül, tegyünk érte mindannyian csak egy kicsit, és az már sokat fog jelenteni.

Csík Orsolya
dietetikus