Fine dining az űrben

Az űrhajósok tökéletes étrendjének kialakításával régóta foglalkoznak a szakértők. Alain Ducasse francia séf és csapata megálmodta és el is érte az elképzelhetetlent. Ma már az asztronauták fine dining színvonalban részesülhetnek.

A menüben többek között megtalálható a homár, a konfitált kacsa és egyéb ínyencségek. Természetesen egy fine dining étterem hangulatát nem lehet az űrbe vinni és a kozmonauták sem várják el az elegáns kiszolgálást. Viszont az ízvilág lényeges.

A feladat azonban nem volt egyszerű. Az űrbéli körülmények között kevesebb nyál termelődik az ember szájában, így az ízek kevésbé intenzívek. Mondhatni minden íztelen. Ezért fontos szempont volt sós aromájú fűszereket használni, mint például a zöld algát. Az ízeken felül azonban rengeteg szabálynak is meg kell felelni.

Első helyen állnak a higiéniai előírások, de nagyon fontos az ételek nedvességtartalma is, ami nem lehet több 10 százaléknál. Továbbá kanállal fogyaszthatónak kell lenniük, mivel a villa és a kés használata tilos. Ugyanígy morzsának sincs helye az űrben. A kekszek és a kenyérfélék is tiltó listán vannak. Hiszen akár egy apró morzsa is tönkretehti a technikai berendezéseket.

Fotó:www.seeker.com

Az űrhajósok egyébként folyamatosan értékelik a receptek. Nagy kedvenc a fondü csokoládétorta, ünnepi alkalmakkor pedig a fésű kagyló és a homár.

Persze nem bizonyított tény, hogy ezektől a gourmet ételektől az asztronauták hatékonyabb űrsétákat tesznek, de az biztos, hogy mentálisan jót tesz nekik, mikor hazai illetve földi ízeket éreznek.