India
Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt ételt nem szolgálják fel. Az indiaiak nem szívesen használnak evőeszközt. Kizárólag kézzel, az ujjaik segítségével esznek. Mindig a jobb, vagyis a tisztának tartott kezüket használják. A balkezesek így hátrányos helyzetbe kerülnek.
Az evőeszközök hiánya miatt pedig ajánlott étkezés előtt az alapos kézmosás.Vendégségben ne hagyjunk maradékot a tányéron, mert ezzel a háziasszonyt vérig sérthetjük.
Fotó: https://culturedecanted.com
Kína
Kínában fontos a pontosság. Ezért ha vendégségbe hívnak, érkezzünk időben, és öltözzünk ünneplőbe - ezzel kifejezve a háziak iránti tiszteletet. Leghamarabb a fővendéget vagy legidősebbet kínálják. Jó hír viszont, hogy a böfögés egyáltalán nem számít illetlen viselkedésnek. Étkezés után a házigazda arcmosásra hívja a vendégeit, majd forró teát iszik velük.
Fotó: http://www.china-mike.com
Japán
A szigetországban az evőpálcikákat tilos az ételbe szúrni, mert az a temetési szertartásokon használt füstölőkre emlékezteti a japánokat. A reggelit és a vacsorát együtt fogyasztja el a család, az ebédet vagy a menzán eszik meg, vagy sült halat és rántott rákot visznek magukkal egy dobozba, melyet obentónak hívnak. Vendégségben illendő szürcsölni, sőt böfögni is, mert náluk ez az elégedettség jele.
Fotó: https://s.yimg.com
Franciaország
A franciák nagyon udvariasak. Ha egy hölgy feláll asz asztaltól, minden férfi feláll, vagy legalább is megemelkedik. A kenyér azaz a bagett nagyon fontos és praktikus része a francia gasztronómiának. Ugyanis a kenyérrel nyugodtan rásegíthetjük az ételt a villára. Fontos azonban, hogy törjük és ne harapjuk a bagettet. Végül pedig ne csúsztasd oda másnak a számlát, ez nagy illetlenség. Inkább ajánld fel, hogy te fizetsz és reménykedj, hogy nem fogadják el az ajánlatodat.
Fotó: www.reddit.com
Olaszország
Extra sajtot és ketchupot kérni a pizzára szentségtörésnek számít Olaszországban. Ne fogyassz tejes italokat étkezés után, inkább igyál egy eszpresszót. Az 5-10%-os borravaló elvárt, de többnyire a számla ezt már tartalmazza.
Fotó:https://wall.alphacoders.com
Portugália
Ne kérjünk sót vagy borsot az ételhez ha nincs előkészítve az asztalon, ezzel megsértjük a szakácsot vagy a szakácsnét és megkérdőjelezzük tudását. Hagyj 10% borravalót, persze többet is lehet, de kevesebbet semmi esetre sem…