Étkezési szokások a nagyvilágból

Az étkezés, a gasztronómia minden kultúrában fontos helyet foglal el, de az ehhez kapcsolódó szokások bizony országról országra különbözőek. Kézzel enni, csámcsogni, szellenteni a vacsora asztalnál? Számunkra talán furcsa lehet,de mindenki másképp csinálja...

India

Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt ételt nem szolgálják fel. Az indiaiak nem szívesen használnak evőeszközt. Kizárólag kézzel, az ujjaik segítségével esznek. Mindig a jobb, vagyis a tisztának tartott kezüket használják. A balkezesek így hátrányos helyzetbe kerülnek.

Az evőeszközök hiánya miatt pedig ajánlott étkezés előtt az alapos kézmosás.Vendégségben ne hagyjunk maradékot a tányéron, mert ezzel a háziasszonyt vérig sérthetjük.

Fotó: https://culturedecanted.com


Kína

Kínában fontos a pontosság. Ezért ha vendégségbe hívnak, érkezzünk időben, és öltözzünk ünneplőbe - ezzel kifejezve a háziak iránti tiszteletet. Leghamarabb a fővendéget vagy legidősebbet kínálják. Jó hír viszont, hogy a böfögés egyáltalán nem számít illetlen viselkedésnek. Étkezés után a házigazda arcmosásra hívja a vendégeit, majd forró teát iszik velük.

Fotó: http://www.china-mike.com


Japán

A szigetországban az evőpálcikákat tilos az ételbe szúrni, mert az a temetési szertartásokon használt füstölőkre emlékezteti a japánokat. A reggelit és a vacsorát együtt fogyasztja el a család, az ebédet vagy a menzán eszik meg, vagy sült halat és rántott rákot visznek magukkal egy dobozba, melyet obentónak hívnak. Vendégségben illendő szürcsölni, sőt böfögni is, mert náluk ez az elégedettség jele.

Fotó: https://s.yimg.com


Franciaország

A franciák nagyon udvariasak. Ha egy hölgy feláll asz asztaltól, minden férfi feláll, vagy legalább is megemelkedik. A kenyér azaz a bagett nagyon fontos és praktikus része a francia gasztronómiának. Ugyanis a kenyérrel nyugodtan rásegíthetjük az ételt a villára. Fontos azonban, hogy törjük és ne harapjuk a bagettet. Végül pedig ne csúsztasd oda másnak a számlát, ez nagy illetlenség. Inkább ajánld fel, hogy te fizetsz és reménykedj, hogy nem fogadják el az ajánlatodat.

Fotó: www.reddit.com


Olaszország

Extra sajtot és ketchupot kérni a pizzára szentségtörésnek számít Olaszországban. Ne fogyassz tejes italokat étkezés után, inkább igyál egy eszpresszót. Az 5-10%-os borravaló elvárt, de többnyire a számla ezt már tartalmazza.

Fotó:https://wall.alphacoders.com


Portugália

Ne kérjünk sót vagy borsot az ételhez ha nincs előkészítve az asztalon, ezzel megsértjük a szakácsot vagy a szakácsnét és megkérdőjelezzük tudását. Hagyj 10% borravalót, persze többet is lehet, de kevesebbet semmi esetre sem…