Meglepő húsvéti szokások

Hazánkban régóta hagyomány a húsvéti locsolkodás, a tojásfestés pedig szinte a reneszánszát éli. Fókuszban azonban, mint minden magyar ünnepnél, húsvétkor is az ételek állnak, de vajon mi a helyzet a világ többi részén? Utazzunk el képzeletben és nézzük meg, ki hogyan ünnepel? Vágjunk bele a kalandba, kezdjük Észak-Európában!

Norvégiában tradíció, hogy a családok a húsvéti szünetet sífutással töltik, így biztosítva a tökéletes barnulást. A kevésbé tehetősek azonban otthon maradnak és krimiket néznek. Mert bizony ez is egy norvég szokás. A közszolgálati tévék ugyanis minden évben új, több részes húsvéti krimi sorozatokat vetítenek.

Fotó: https://public.fotki.com


Finnországban a gyerekek sötét jelmezbe bújnak, arcukat korommal illetve feltűnő színekkel kenik be, majd kimennek az utcára és szimbólikusan seprűvel űzik el a boszorkányokat. Ez a hagyomány leginkább az amerikai halloween-re emlékeztet, de mindez az értékéből mit sem von le.

Fotó:https://aos.iacpublishinglabs.com


A franciáknál nagypéntektől húsvét vasárnapjáig némák a templomok harangjai, ezzel róják le tiszteletüket Jézus Krisztus szenvedései előtt. Úgy tartják, a harangok ez idő alatt Rómába utaznak, ahonnan ajándékokkal térnek vissza. Haux városában pedig minden évben elkészítik a húsvéti omlettet, 4500 tojásból.

Fotó: http://popkult.blog.hu


Az Ausztrálok száműzték a húsvéti nyuszit. Helyét pedig az Easter Bilby vette át. A bilby az erszényesek családjába tartozik. Nagy fülei vannak és hasonlít a nyuszira, csak kevésbé aranyos. Jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy akkor miért jobb a bilby? A válasz pofon egyszerű. Az Ausztrálok ugyanis utálják a nyulakat, mert nagy gazdasági problémákat okoznak a kontinensen. A legtöbb államban hivatalosan nem is tartható. Csak cirkuszok és bűvészek tulajdonában lehetnek.

Fotó:https://media.apnarm.net.au


A meghökkentő szokások sorából természetesen Anglia sem maradhat ki. Hungerford városában minden évben megrendezik a húsvéti Hocktide Fesztivált. Az ünnepély reggelén egy rendőr kürtszóval hívja a város lakóit a városházához, ahol kiválasztanak két férfit, akik felvonulnak az utcákon és csókot kérnek a hölgyektől narancsért cserébe.