Valóban egészséges a DASH diéta?

A DASH szó egy mozaikszó, amely egy angol kifejezésből (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ered. Ez diéta kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít, amely hosszútávon jó hatással van szívünk egészségére, mivel csökkentheti a magas vérnyomást és a vér LDL koleszterin szintjét.

Nem igényel semmilyen speciális étel bevezetését a mindennapjainkba és szerencsére elég rugalmas ahhoz, hogy akár az egész családnak megfeleljen az összeállított menü. A diéta alapelve az, hogy előnyben részesítsük az olyan alapanyagokat, amelyeknek a fehérje-, rost-, kálium-, magnézium-, kalcium tartalma magas és telített zsírsav-, cukor-, sótartalmúk pedig alacsony. Persze ez is mint minden egészségmegőrző diéta abban az esetben a leghatásosabb ha azt testmozgással egészítjük ki. A diéta mindkét vérnyomás értékre pozitív hatással lehet, sőt csökkentheti a szívinfarktus illetve az agyvérzés esélyét is.

Legfőbb ajánlások a következők ebben a diétában:

  • Együnk 4-5 adag gyümölcsöt, zöldséget a nap folyamán
  • Fehérje forrásként válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, tejtermékeket
  • Együnk naponta olajos magvakat akár több alakalommal kisebb mennyiségben
  • Limitáljuk a magas telített zsírsav- és transzzsírsav tartalmú alapanyagokat, mint a zsíros húsok, állati zsiradékok illetve a kókuszolaj, pálmaolaj.
  • Csökkentsük a magas cukor tartalmú ételek, italok és hozzáadott cukor mennyiségét a diétában.
  • Csökkentsük felhasználását a magas só tartalmú ételeknek, alapanyagoknak, és kevés sót használjunk, főzéshez.

Szóval kinek is ajánlott a DASH diéta?

A magas vérnyomásban illetve szívbetegségben szenvedőknek mindenképpen ajánlható, de tulajdonképpen bárkinek, hiszen általánosságban véve ez egy egészséges étrend, amelyből szervezetünk csak profitálhat.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

Legfrissebb