Magyar platinaérmek a Decanter World Wine Awards borversenyen

Négy magyar pincészet - a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás - bora is platinaérmet nyert a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén, ahonnan négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelők.

A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-ből készített Prestige Brut pezsgője, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.

Aranyéremmel négy tokaji bort jutalmazott a nemzetközi zsűri: a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as 6 puttonyos aszúját, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésű száraz cuvée-jét (furmint, hárslevelű, kabar), Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotályát, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúját - közölte az MTI-vel kedden a Kreinbacher Birtok és a Holdvölgy Borászat.

A magyar termelők borai további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán.

A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.