Elegendő ha a cukorbetegségemre csak a gyógyszert szedem és nem diétázok?

A hasnyálmirigy által termelt egyik hormon az inzulin, a sejtek kizárólag ennek jelenlétében képesek cukrot felvenni a vérből. Cukorbetegségben a szervezetünk egyáltalán nem vagy nem megfelelő mennyiségű inzulint termel, illetve nem megfelelően tudja használni azt, ez magas vércukor szintet eredményez, amely kontrollálatlan esetben az egészség romlásához vezet.

A diabétesz terápiájának fontos része a diéta a gyógyszer vagy az inzulin adása, illetve a testmozgás mellett. A diétázás segít a vércukorszintet a megfelelő szinten tartani, így csökkenti a betegség rövid- és hosszú távú szövődményeinek kialakulását, melyek érinthetik a szív- és érrendszert, a szemet, a veséket, agyvérzést és szívinfarktust okozhatnak.

Az elhízott cukorbetegeknél a fogyás miatt is fontos a diéta, hiszen az csökkenti a vércukorszintet. A legtöbb diabéteszes ember a diétát tartja a legnehezebb résznek a terápiából, pedig majdhogynem teljesen megegyezik az egészséges embereknek ajánlott kiegyensúlyozott táplálkozással. A megfelelő, dietetikus által tartott diétás oktatás elengedhetetlen ebben a betegségben, hogy a beteg hosszú távon tudja tartani a cukorbeteg diétát magától.

A legfontosabb odafigyelni ebben a diétában az ételek, élelmiszerek szénhidrát tartalmára, illetve olyan alapanyagokat kell választani, amelyek lassan emelik a vércukor szintet, azaz alacsony a glikémiás indexük. A napi szénhidrát bevitelt az orvos állapítja meg, majd ennek megfelelően a dietetikus oktatja a beteget, hogyan tudja összeállítani a napi étrendjét.

A diéta tehát nagyon fontos része a cukorbetegség kezelésének.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

Legfrissebb