Tiszta Amerika vagy mégsem?

Elmondható, hogy Amerikában a hamburger az egyik legtipikusabb étel. Természetesen a French fries azaz a sültkrumpli és a ketchup sem maradhat ki a menüből, de vajon ezek az ételek tényleg Amerikából származnak?

Ami a hamburgert illeti, a mai napig vannak hitetlenkedők, akik úgy vélik, hogy bizony a Németországi Hamburg városáról nevezték el. A Németek egyik közkedvelt étele ugyanis a Rundstück warm, ami tulajdonképpen egy zsemle, sült marhahússal, pikáns szósszal és savanyú uborkával. A receptet állítólag a bevándrlók vitték magukkal Amerikába.

Fotó: http://loving-newyork.com/

Értelemszerűen a tengerentúlon ezt máshogy gondolják. Sőt nem csak gondolják, a következő történetet tartja New York állama hitelesnek:

1885-ben egy a New York államban található Hamburg városában a Menches testvérek kifőzdéjében elfogyott a sertéshús, így kénytelenek voltak marhahússal kísérletezni. A nagy sikerre való tekintettel pedig elnevezték az ételt a városról.

Fotó: http://www.femcafe.hu

A ketchup eredetéről már nincsenek ilyen jellegű viták. Több írásos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a ketchup elődje az 1700-as évek kínájában már létezett. Tulajdonképpen, a napjainkban ismert paradicsomszósz ennek a butított változata.

Az eredeti halakból, kagylókból és különböző fűszerekből állt és a kê-chiap nevet viselte. A szószt a brit és a Holland tengerészek hamar megszerették. Olyannyira, hogy magukkal vitték az óhazába is.

Fotó: http://thelazyfrenchie.com

Végül pedig itt van a nagyon megtévesztő, de annál finomabb French fries, azaz a sültkrumpli esete. Franciás hangzása miatt, sokan azt gondolnák, hogy francia találmányról van szó, ez azonban nem igaz.

Íme az igazság:

A sültkrumpli feltalálói a belgák, akik nagyon szeretik a sült apró halakat. Egyszer azonban szokatlan zord tél köszöntött be. Olyan hideg volt, hogy befagyott a folyó melyből a halakat nyerték, így krumplival helyettesítették azt. Az első világháború után az amerikai katonák hazavitték a sültkrumpli receptjét és elnevezték French fries-nak. Ha a bátor katonák nem keverték volna Franciaországot össze Belgiummal, akkor ma Belgian fries lenne a sültkrumpli jól megérdemelt neve.