Napjainkban nem könnyű a megjelenő szakácskönyvek tárházából választani. Amerikai, japán, indiai, skandináv, olasz, spanyol vagy francia konyha? Csak úgy kapkodjuk a fejünket a polcok között, de persze nem volt ez mindig így. Az első szakácskönyv Európában a középkorban jelent meg,míg Kínában már mintegy 3000 évvel ezelőtt kiadták a Sárga könyv nevű receptkönyvet.
Az első ismert magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv a 17. század végén jelent meg Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász, tipográfus gondozásában Kolozsvárott 1695-ben. A kötet 334 receptet tartalmaz, első étele a káposzta kolozsvári módon. Sokáig ez volt az egyetlen nyomtatott szakácskönyv.
Fotó:https://hu.pinterest.com/
Az első ismert szakácskönyvet, amelyben már anyaghányad is szerepel, Sárospatakon kézzel írták 1753-58 között. A könyvben összesen 244 receptet és hasznos tanácsokat találhat az olvasó -olvasható a wikipédián.