Kukoricás túrógombóc

  • a hét receptje
  • 2018.05.13
    06:00
  • Ahogy mi készítjük – Finomságok receptkönyve
Édesen vagy sósan is remek fogás.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kukorica gríz
  • 50 dkg túró
  • egy nagy doboz tejföl
  • házi lekvár
  • darált mák
  • vagy 20-30 dkg
  • zsemlemorzsa
  • házi szalonna
  • valódi só, cukor

Elkészítése:

  • Fél kg kukorica grízből két és félszeres vízzel, sóval a tejbegrízhez hasonlóan, állandó kevergetés mellett, puha grízt főzünk.
  • Ha kemény a kukorica, öntünk még hozzá vizet, és addig főzzükkevergetjük, amíg puha nem lesz.
  • Vigyázat, puffog! Tartalékon kell főzicskélni.
  • Ha megfőtt, félrehúzzuk, és megvárjuk, hogy kb. kézmelegre hűljön. Ekkor fél kg túrót keverünk hozzá, és a túrós kukoricából
  • vizes kézzel gombócokat formázunk.
  • Ízlés szerint pirított zsemlemorzsába (ha ehetsz gabonát) vagy mákba (ha gluténmentesen akarod) forgatjuk, de lehet “csupaszon” is. Ehetjük sósan, tejföllel, húsevőknek pirított bacon vagy füstölt szalonna kockákkal, vagy édesen, tejföllel vagy lekvárral.

A receptet ITT találtuk.