Sem a bolti, sem a cukrászdai psikótatekercsek nem tudják hozni azt az ízvilágot, amikor te magad készíted el ezt a közkedvelt finomságot.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 tojás - ketté választva a fehérje és a sárgája
- fél citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
- 5 ek. egészséges cukor
- 5 ek. teljes kiőrlésű
- tönkölybúzaliszt
- 1 tk. szódabikarbóna vagy sütőpor
- csipetnyi só
A tészta megkenéséhez:
- 5 ek. gyümölcslekvár
Elkészítése:
- Először felvertem az 5 tojás fehérjét néhány csepp citromlével, szép keményre.
- Az 5 tojás sárgáját habosra kevertem az 5 ek. nyírfacukorral
- A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztben elkevertem a szódabikarbónát és a sót
- Apránként - nagyon óvatos keverés mellett, felváltva - a nyírfacukros masszába kevertem a tojáshabot és szitáltam a lisztet.
- Beleöntöttem a sütőpapíros tepsibe, óvatosan elegyengettem és betettem a sütőbe. 8-10 percig
- teljes lángon sütöttem, aztán fél-takarékra vettem a lángot és még 6-8 percig hagytam sülni.
- Amíg sült, benedvesítettem egy tiszta konyharuhát és jól kicsavarva az asztalra terítettem. Kb. 15-18 perc múlva kivettem a tésztát, tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.
- A kész piskótalapot ráborítottam a nedves konyharuhára, lehúztam a sütőpapírt és nagyon finom mozdulatokkal - a ruhával együtt - feltekertem. Néhány perc múlva kitekertem a konyharuhából és megkentem eperlekvárral.
A receptet ITT találtuk.