Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

  • trendek
  • 2018.02.25
    06:00
  • mti
A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

A francia tudósok több mint egymillió demenciával diagnosztizált franciaországi felnőtt kórházi adatainak elemzésével végezték a kutatást - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A résztvevők között nagyjából 57 ezer embernél korai, azaz 65 éves kor előtt kialakult demenciát diagnosztizáltak 2008 és 2013 között, többségük (57 százalék) a krónikus alkoholista volt, agykárosodásuk az alkohol számlájára volt írható.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás a demencia, mindenek előtt a korai elbutulás legsúlyosabb kockázati tényezője. Az alkohol okozta agykárosodás és a demencia, valamint az ezzel együtt járó idő előtti halálozás megelőzhető" - mondta Jürgen Rehm, a tanulmány társszerzője, a függőségek és a mentális betegségek kutatóközpontjának igazgatója.

Az alkoholproblémák átlagosan több mint 20 évvel rövidítik meg az életet, a demencia a vezető halálok ezeknél az embereknél - hangsúlyozta.