Recept: Mozzarellás karfiol

Könnyed és kímélő étel, fogyókúrások figyelmébe külön ajánlva.

Elkészítése:

  • A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 3-4 percig előfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy csipetnyi citromsót.
  • Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  • A tojást feltörjük, egy keverőtálba rakjuk, majd habosra verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a joghurtot, a sajtot, a zsemlemorzsát (egy kicsit félreteszünk a tepsi szórásához). Adunk hozzá ízlés szerint sót, kb. 2 csipetnyit és jól elkeverjük.
  • A sütőformát kiolajazzuk és megszórjuk a zsemlemorzsával.
  • Leszűrjük a karfiolt és a főzőléből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk a tejfölös masszába.
  • Belerendezzük a karfiolrózsát a kerámia tepsibe (vagy jénaiba), majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a mini mozzarellákat, a paradicsomot, és betesszük a sütőbe.
  • 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (alsó-felső sütés, a végén 5 percig légkeveréses fokozat).

Hozzávalók:

  • 1 kisebb karfiol (500 gramm)
  • 2 dl 12%-os tejföl
  • 1 dl joghurt
  • 1 csomag mini mozzarella
  • 3 ek reszelt füstölt, csípős paprikás sajt
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 ek olaj
  • só ízlés szerint
  • 1 csipetnyi citromsó
  • 1-2 koktél paradicsom