A szövetség közlése szerint a szakma országos bajnokságának célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a sommelier-knek, vagy azoknak a vendéglátásban dolgozóknak, akiknek a sommelier szakma a munkakörük része. Ezen túl a bajnokság lehetőséget teremt a meglévő szakmai kapcsolatok erősítésére és új személyes kapcsolatok kialakítására is.
Az elődöntőben a részvevők előbb írásbeli feladatokat oldanak meg, vörösbort dekantálnak, megfelelő ételt ajánlanak a borokhoz, végül pedig két bort párosítanak öt étellel.
A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt március 4-én a Gerbeaud Ház Átrium termében.
A verseny ezúttal is nyílt, így a szövetség tagjain kívül a megmérettetésen minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.