Sirha Budapest - FM: a jó gasztronómiához jó alapanyagok szükségesek

Egy ország gasztronómiája csak akkor lehet jó, ha az alapanyagokat az agrárium folyamatosan és jó minőségben tudja biztosítani - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Nagy István, a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás megnyitóján kiemelte: a jó gasztronómiához Magyarországnak megvannak a földrajzi adottságai, az egyéb feltételeken azonban még lehet, és kell is, tovább javítani. Elengedhetetlennek nevezte például a szaktudás bővítését, a kreativitás és az innováció szélesebb körű alkalmazását.

Osztrák cukrászati vállalat standja a Sirha Budapest 2018 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. február 7-én. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltOsztrák cukrászati vállalat standja a Sirha Budapest 2018 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. február 7-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő években egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges, helyben termelt, természetes alapanyagokból készülő ételek - mondta, és hozzátette, hogy erre kell felkészülnie a nyersanyagokat előállító mezőgazdaságnak is. Szavai szerint szemléletváltásra van szükség, amelynek középpontjában a minőségi termelésnek, a környezettudatosságnak és az élelmiszerbiztonságnak kell állnia, a földművelésügyi tárca céljaival összhangban.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Sirha Budapest alkalmat ad a szakembereknek a tapasztalatcserére, és elősegíti a magyar konyha hagyományainak megőrzése mellett a magyar élelmiszeripar megújulását és továbbfejlődését.

Az idei Sirha Budapesten az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóipar legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett számos szakmai versenyt és fórumot rendeznek. A Sirha nemzetközi hálózat tagjaként megrendezett kiállítás a hálózat legnagyobb eseménye (a lyoni alapító rendezvény után), mivel 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit.

Itt rendezik meg a többi között a Bocuse d'Or magyar döntőjét. A legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny magyar fordulóján az ország legjobb szakácsai mérkőznek meg, hogy részt vehessenek a 2018-as európai döntőn, majd a 2019-es lyoni Bocuse d'Or Világdöntőn. Emellett a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin idén harmadik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest innovációs termékversenyt, melyben a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásokat értékeli a szakmai zsűri. A verseny díjait és elismeréseit a megnyitón adták át.