Hogyan kerüljük el a téli betegségeket?

Az őszi-téli időszakban, amikor támad a nátha, az influenza, s állandóan ki vagyunk téve a fertőzéseknek, kiemelt figyelmet kell fordítanunk az immunrendszerünk megerősítésére.

A megfázás és az influenza leginkább a téli hónapok beköszöntével válik egyre nagyobb problémává, főleg azok körében, akik közösségben töltik a napjukat, hiszen ott a legkisebb annak az esélye, hogy elkerüljék az ilyen jellegű megbetegedéseket. Abban pedig mindenki egyetérthet, hogy téli hónapokra jellemző megfázás és influenza elkerülésének legjobb módja a megelőzés.

Néhány módszer a megelőzésre:

1. Ha tudjuk, kerüljük el a zsúfolt helyeket.
2. Öltözködjünk rétegesen.
3. Figyeljünk a higiéniára, mossunk gyakrabban kezet.

4. A téli időszakban is szellőztessünk a lakásban, hiszen így kerüljük el a különböző vírusok és baktériumok megtelepedését.

5. Tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn. Sétáljunk nagyokat.

6. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra.

7. Tartsunk vitaminkúrát. Fogyasszunk sok folyadékot, tartalmas gyümölcs-, és zöldségleveket, csonthéjas terméseket, olajos magvakat és csírákat. A legfontosabb vitaminok az immunrendszer karbantartásában a D-vitamin, a vas, a C-vitamin és a cink.

A belek seprűjének is nevezett savanyú káposzta pedig egyenesen főnyeremény a C-vitamin források között, hiszen gazdag ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magas rosttartalma miatt pedig hatékonyan tisztítja a beleket.

Nem szabad megfeledkezni a megfelelő fehérje- és szénhidrátbevitelről sem. Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a téli diétát úgy kell összeállítani, hogy változatosan fűszerezett, kevés sót tartalmazó meleg és melegítő hatású ételeket tartalmazzon. Reggelire együnk gabonakásákat (zabból, kukoricából, árpából, rizsből).

8. Segíthetnek a gyógyteák

Hársfavirág: oldja a hurutot, csökkenti a gyulladást, izzaszt, csillapítja a köhögést. Forrázás után negyed órát kell állni hagyni.

Kakukkfű: hatása a felső légúti gyulladások esetén kiválóan alkalmazható. Öblögetni is érdemes vele a szájat és a torkot. Forrázás után lefedve álljon negyedórát a tea. Használhatjuk fürdőnek és gőzöléshez is.

Borsmenta: külsőleg torokbántalmakra kiváló, leforrázva teaként fogyasszuk, fokozza a nyálképződést, és csökkenti az orr váladéktermelését.

Csipkebogyó: A csipkebogyót ne tegyük ki forró víznek. Áltermését öntsük le hideg vízzel és hagyjuk állni és ázni, majd csak ezt követően szűrjük le.

Hatékony lehet a speciális gyógyfüves zsákocskákkal történő masszázs. Nézzünk körül a környékünkön, van-e ilyenre lehetőség.

9. Csodafegyver: a citrom.

Egy csésze meleg vizet keverjünk össze citromlével, igyuk meg reggel, üres gyomorra. Ezzel a módszerrel kiválóan méregteleníthetjük a szervezetünket. A citrom felpörgeti az immunrendszer működését, és eltávolítja a toxinokat a szervezetből. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, a torokgyulladást és a mandulagyulladást.

10. Nagyon jó segítség lehet az inhalálás. Forraljunk vizet, szórjunk bele egy kevés kamillavirágot és 4-5 csepp tiszta eukaliptusz olajat. Hajoljunk a gőzölgő edény fölé, borítsuk be fejünket egy törölközővel, hogy ne menjen ki a gőz, majd lélegezzünk az orron keresztül.

Legfrissebb