A legjobb lassú kaja, ami borjúból készíthető, és igazi melegséget hoz a téli napokra! Sok melót és eszközt nem igényel, viszont olyan illatokkal árasztja el a konyhát, hogy senkinek nem kell szólni, jöjjön már ebédelni. Közben mehet az ajándékok csomagolása, vagy a bejgli készítés - írja Rákóczi Feri.
Egy dologra lesz szükséged hozzá az alapanyagokon kívül, egy nagy, vastag aljú edényre.
- 1 kg borjúcomb kockázva
- 2 evőkanál vaj
- kevés liszt
- 1 vöröshagyma tisztítva, aprítva
- 5 gerezd fokhagyma tisztítva aprítva
- 1 sűrített paradicsom
- 3 szál répa tisztítva
- 2 szál zöldség tisztítva
- 2 dl vörösbor víz, vagy alaplé
- 2 konzervbab
- babérlevél, só, bors, aprított friss petrezselyem, egy citrom héja,
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
Forrósítsd fel az olajat a lábasban, majd keverd el benne a vajat. Közben lisztezd be a húskockákat, majd a felesleget rázd le róla, és kis adagokban pirítsd szép aranybarnára. Szedd ki, kapard fel a letapadt pörzsanyagot, de ki ne szedd belőle, ez adja meg az igazi ízt!
Amennyiben a hús nagyon felszívta az olajat, akkor ezt pótold, majd mehet hozzá a hagyma és a fokhagyma. Szépen pirítsd le, add hozzá a sűrített paradicsomot, majd a zöldségeket. Párold így 3 percig, tedd vissza a húst, öntsd fel a borral, majd annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Mehet bele három babérlevél, bors és só.
Tedd 2.5 órára a 150 fokra előmelegített sütőbe. Amikor letelt az idő, öntsd hozzá a lecsepegtetett konzervbabot, és mehet vissza még egy fél órára. Közben készítsd el a gremolata-t. Apríts finomra egy csokor petrezselymet, reszeld hozzá egy citrom héját és egy gerezd fokhagymát. Ez fog egy kis frissességet adni az ételnek. Ha kész, vedd ki a sütőből, és keverd el benne, öt perc után tálald. Kenyér és vörösbor jár hozzá :-)