Életre keltek a boldog békeidők ízei – megnyílt a történelmi Szalay Cukrászda Balatonlellén

Cukrásztörténelmi pillanat a Balatonnál: százötven éves receptekből készült süteményekkel megnyílt a Szalay Cukrászda Balatonlellén a BAHART kikötőnél. Hagyományosan elegáns, stílusos környezetben kóstolhatják meg a vendégek az eredeti recept alapján készül Károlyi tortát és Székely tortát.

Mostantól bárki megkóstolhatja a boldog békeidők, azaz az 1800-as évek végének és az 1900-as évek elejének édes ízeit, a korszak gazdag cukrászati kultúrájának különlegességeit Balatonlellén, a süteményeiről is híres történelmi nemesi családról elnevezett cukrászdában. Történelmi ereklyeként tekintenek azokra az edényekre, konyhai eszközökre és különösen a receptekre, amelyek csak nemrégiben kerültek elő a Szalay-kúria pincéjéből.

Egyre erősebb az egykori nemesi család kultusza a városban, Szalay-napokat is tartanak évek óta és ez vezetett el a cukrászat megnyitásához is.

"Lokálpatriótaként örömmel csatlakoztam a polgármesteri hivatal kezdeményezéséhez négy éve és a szintén a családunk által üzemeltetett Kedvesem bisztró látványcukrászatában elkészültek az első sütemények a Szalay-család receptjei alapján. Látva ezek sikerét és jobban elmélyedve a Szalay-család történetében arra jutottunk, hogy szeretnénk még jobban megidézni az előző század elejének miliőjét itt, Balatonlellén egy hagyományőrző, történelmi cukrászdában és egész évben kínálni a hagyományos receptek alapján készült különlegességeket" – mondta Nagy Csaba, a Szalay Cukrászda tulajdonosa.

Jó vendéglátósként egyszerre gondoskodnak a hagyományőrzésről és a vendégek megfelelő kiszolgálásáról is, így a régi fotók között modern megoldásokkal is találkozhatunk az új Szalay Cukrászdában és a receptek közül is azokat kínálják, amelyek a mai ízlésnek is megfelelnek. Kapható például a Székely tortaszelet és a Károlyi torta is, amelyek eredeti receptjei megtalálhatók a cukrászat kiállításán a család korabeli életét megidéző fényképek mellett.