Balaton Wine & Gourmet: 3 napos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel

A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várják az érdeklődőket az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén.

Illatok, ízek, élmények Veszprémvölgy árnyas ligetének fái között: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökségeként, az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében, az E.ON Hungária Csoport főtámogatása mellett szeptember 6-7-8-án fogadja látogatóit a régió legnagyobb gasztronómia ünnepe, a Balaton Wine & Gourmet.

A kulináris fesztivál programjait sajtóeseményen jelentették be a szervezők. Az eseményen részt vett Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója, valamint a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni.

A minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat lesz jelen. A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris öröksége, borászati és étkezési kultúrájának bemutatása mellett ezúttal a gasztronómia nagyhatalomnak számító Olaszországot látja vendégül.
A kiállító pavilonok mellett öt helyszín - nagyszínpad, mercato színpad, Jezsuita templombelső, borszakmai sátor és gyereksátor - összesen mintegy félszáz izgalmas program kínál a látogatókat.

"Szeretném megköszönni a fesztivál szervezőinek, hogy Olaszországot kérték fel partnerországnak. Ez kiváló alkalmat kínál, hogy az olasz gasztronómiai értékeket és az olasz termékeket Magyarország fővárosán kívül is népszerűsítsük, és így szélesebb közönséget érjünk el. Ezenkívül lehetőségünk lesz arra is, hogy népszerűsítsük az olasz konyha 2025-ös UNESCO világörökséggé nyilvánítására irányuló jelölését. Gazdag programsorozatra kerül majd sor az Olasz Külkereskedelmi Intézet finanszírozásában és szervezésében. Az előadók Olaszországból fognak majd érkezni, így lesznek jelen a Federvini és az Assoenologi borászati szövetségek, az Olasz Séf Szövetség, valamint az ONAOO, az Olivaolaj Kóstolók Nemzeti Szövetségének képviselői. Az előadások az olasz gasztronómia legjavát mutatják majd be: a borokat és a proseccot, az aperitivot és a bárkultúrát, az extra szűz olivaolajat és a kávét, valamint a hagyományos olasz konyhát. Ez utóbbit két neves Michelin-csillagos séf, Giuseppe di Iorio (1 Michelin-csillag) és Gianni Tarabini (2 Michelin-csillag) közreműködésével szervezett élményétkezéseken mutatjuk be" - mondta Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete.

A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és ital bemutatók kapnak helyet. Lesz többek között aperitivo szeánsz DJ-vel, a szervezők megidézik az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát zenével, robogókkal és megjelenik az olasz bárkultúra, azaz az édes élet keserűinek és aperitifjeinek bódító világa is. Érkezik egy olasz sommelier nagymester, aki az olivák csodálatos sokaságát mutatja be, a legrégebbi magyar pezsgő manufaktúra, a Törley pedig elhozza a legkiválóbb nemzetközi brut nature – zero dosage remekeket.

"Büszkék vagyunk rá, hogy idén is otthont adhatunk a nem mindennapi gasztronómiai fesztiválnak, mely magas színvonalon képviseli a minőségi ízeket, italokat és borkultúrát a balatoni régióból és Olaszországból egyaránt. A Balaton Wine & Gourmet olyan lehetőséget nyújt Veszprémnek, mely hosszútávon meghatározza pozícióját az élvonalban. Nekünk pedig kiemelt célunk, hogy a várost és a térséget európai szemmel is jól láthatóvá, vonzóbbá tegyük" – mondta Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

"A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program örökségeként megrendezésre kerülő fesztivál nagyszínpada ad bemutatkozási lehetőséget a 2025-ös szlovén Kulturális Fővárosnak, Nova Goricának, amely egyedülálló módon, határon átívelően az olasz oldalon található Goriziával közösen ünnepli majd az EKF címét és mutatja be a régióra jellemző szlovén-olasz konyha és régiós borok mellett a legfontosabb turisztikai attrakcióikat is" – jelentette be az eseményen Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója.

Kerekasztal beszélgetések is színesítik a programot: Horkay András CEWI alapító vezetésével hallható majd az az eszmecsere, amely a Balaton fenntarthatóságának égető kérdését, a klímaváltozás következményeit járja körül borászati szempontból, Dr. Mészáros Gabriella pedig a nők borászatban, borkultúrában betöltött szerepéről beszélget majd vendégeivel.

Jamniczky Zsolt, az eseményt immár harmadik éve elkötelezetten támogató E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a programismertető eseményen kiemelte:

"Összeköt bennünket a balatoni régió szeretete, a helyi vállalkozások és közösségek fejlesztésének szándéka, és összekapcsolnak közös értékeink is, mint a folyamatos megújulás és a jövő iránti elkötelezettség. A Balaton térségébe hálózatainkon keresztül érkezik az energia, jelen vagyunk energetikai megoldásainkkal is, örömmel adjuk támogatásunkat ismét ehhez a régió fejlődését szolgáló programsorozathoz."

A nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is becsatlakozik a Balaton Wine & Gourmet programhelyszínei közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a gelato és kávé univerzum egyedülálló ízkavalkádjából.

A nagyközönségnek szóló ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál a rendezvény az olasz gasztronómiából, mindezt egyedülálló programhelyszínén, a jezsuita rend által a 18. században épített templombelsőben.

Különleges esemény lesz az a három élményétkezés, amelyeket két Michelin-csillagos olasz sztárséf prezentál, együtt és külön-külön is megmutatva művészetük legjavát, és szintén olaszföldről érkezik az a sommelier, aki szuper prémium borokat mutat be vezetett kóstolóján.

A bor mellett önálló kóstolón megjelennek a buborékok is az olasz italkultúra legszebb tételeivel, a prosecco-tól kezdve a franciacortán át a hagyományos palackban érlelt pezsgőig pukkannak a palackok.

Itt, az egykori jezsuita templom lélegzet elállító atmoszférájú templomtérben lesz Dr. Fiáth Attila vulkanikus bor bemutatója is, ahol a Badacsony és a Somló mellett a Vezúv és az Etna borászati különlegességeit veszi sorra. A borprofesszor egy másik előadásában összecsap majd észak és dél, és eldönthetetlen versenyben megmérkőznek egymással a Balaton északi és déli partjának borai.

A CEWI borszakmai élménysátorban regisztrációhoz kötött előadásokon és vezetett kóstolón vehetnek részt a látogatók, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével gasztro foglalkozásokat várják a legkisebbeknek.

Jegyek: bwg.hu

Fotókredit: Balaton Wine & Gourmet - Melczer Zsolt