Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves vagy akár egy koviubi leves.
Az idei fő újdonság az, hogy stranddesszert kategóriában is különdíjat adnának a legjobbnak - akár a szokásos palacsinta, goffri, rétes stb. kínálat kreatív megújításával vagy egy teljesen új stranddesszert kitalálásával.
A versenyben idén is kiemelten értékelik, akár különdíjjal is a jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett fogást.
Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, ebben a kategóriában is már erős a balatoni kínálat.
Idén is szeretnének vegetáriánus, illetve vegán különdíjat kiadni, ezért biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.
Július 10-ig lehet nevezni az info@balatonikor.hu e-mail címen!
Kritériumok
- Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
- egyszerű, de kreatív, nyárias,
- gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
- akár elvitelre is alkalmas,
- szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.
A verseny
A Balatoni KÖR július 31-én osztja majd ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.
A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.
Nevezés:
Július 10-ig lehet nevezni a kedvenceket info@balatonikor.hu e-mail címen!
Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!
Nevezéshez szükséges adatok:
*a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
*a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással:
alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.
2024-ben díjazott kategóriák:
- a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
- a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, másik kategória legjobbját is díjazzuk)
- az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
- az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)
- az Év balatoni stranddesszertje
Várjuk a nevezéseket!
Balatoni Kör
Sajtókapcsolat:
Kardos Gábor, a Balatoni Kör alapító tagja, az Év strandétele verseny ötletgazdája
kardosg@t-email.hu
0630 233 0398