Több együttműködést sürget a banánágazatban az ENSZ FAO

A Negyedik Banán Világfórum résztvevői megvitatják a főbb kihívásokat, mint a klímaváltozás, a műtrágyák és a szállítmányozás költségei, illetve a TR4 betegség.

Márcis 12-én kezdődött a negyedik globális Banán Világfórum, melynek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római központja ad otthont. A konferencia témái között találjuk a banántermelőket érő számos kihívást, köztük a klímaváltozás hatásait, a magas energia- és műtrágyaárakat, és a fuzáriumgomba ún. trópusi 4-es rasszának (TR4) aggodalomra okot adó terjedését.

Az esemény megnyitóján a FAO főigazgatója Csü Tung-jü a banán jelentőségének számos aspektusára utalt: „A banán az egyik legfontosabb gyümölcs a globális kereskedelmet és fogyasztást tekintve – a világszerte termelt több mint 1000 változata sokak számára biztosít alapvető tápanyagokat.”

Csü megjegyezte, hogy a banánszektor kiemelten fontos egyes kevésbé fejlett és alacsony jövedelmű ország számára, ahol nem csupán alapvető élelmiszer, de egyúttal hozzájárul a munkahely-teremtéshez és a megélhetéshez. A FAO főigazgatója abbéli reményét fejezte ki, hogy a konferencia lendít a kistermelők helyzetén is, ami továbbra is prioritást élvez.

„A banán termesztéséből származó jövedelem elérheti a kistermelők teljes havi jövedelmének háromnegyedét is, 10 milliárd dollár exportjövedelmet generálva évente, melynek java a fejlődő országokban csapódik le.”

A konferencia célja, hogy utakat találjon a banánszektor fellendítéséhez, ami egyébként számtalan nehézséggel néz szembe, mint a szállítás, energia és a termelési tényezők magas költsége, nem beszélve a műtrágya áráról, továbbá a növényi betegségek – köztük a TR4 fuzáriumgomba – terjedése.

Mindezen problémákra adott válaszként a szektornak „lehetőségekké kell változtatni a kihívásokat az egész szektort átfogó partnerségek révén” – tette hozzá a főigazgató. Egyúttal felszólított az összefogásra a befektetések növeléséért és a fenntarthatóbb termelési megoldások alkalmazásáért.

Csü megjegyezte, hogy a magas élelmiszer-infláció csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét, növelve a trópusi gyümölcsök közti piaci verseny. „A jobb hozzáférés a piacokhoz érdemi beruházásokkal érhető csak el.”

A betegségek terjedése komoly aggodalomra ad okot. 2019-ben a TR4 elért számos latin-amerikai országot. A Cavendish variáns, ami az export javát adja, érzékeny a betegségre és – ahogy a FAO főigazgató megjegyezte – a fajtagazdagság fontos a banánkereskedelem fenntartásához.

Mindemellett a „kereskedők és a fogyasztók nyitottsága az új fajták iránt továbbra is kihívást jelent.”

Legfrissebb