Az egészséges termékek a legkeresettebbek a gabonapehelyhek piacán

  • trendek
  • 2024.03.01
    15:30
  • MTI
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett, így egyes gyártók esetében a jelenleg forgalomban lévő termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá - ismertette a kamara pénteki közleményében.

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével folyamatosan nő a különböző gabonafélékből készült termékek iránti kereslet a hazai piacon is. A gabonaalapú pelyhek, kásák, müzlik főként a reggeli részét képezik - ismertette a NAK.

A NAK piaci körképe szerint ugyan a polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók: egy nagy, és néhány kisebb magyar vállalkozás termékei érhetők el a kiskereskedelmi forgalomban.

A tájékoztató szerint míg 10 éve a granola még nem volt ismert, jelenleg magasabb élvezeti értéke miatt keresettebb, mint a müzli. Egyre keresettebbek a zabkásák és a fehérjeszeletek is.

A kamara elemzése szerint az ágazat szereplői számára a hazai piacon korlátozottak a növekedési lehetőségek, potenciált az exportpiacokon látnak a gyártók. A versenyképességet az innováció és az automatizációt lehetővé tevő technológiaváltás jelenti az ágazatban. Az alapanyagok megfelelő minőségére a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak. A hazai előállítók számára ugyanakkor kihívást jelent, hogy a belföldi termelésre alapozottan folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő alapanyagokat - hívta fel a figyelmet a NAK.