A házasításról
A házasítás ismert és gyakran alkalmazott borkészítési eljárás. Tükrözi egyrészt az adott pincészet termőterületeinek jellemvonásait, de befolyásolja a házasítás jellegét az is, hogy mi a borászi cél. A folyamat lényege röviden: különböző tételek különböző dűlők összepárosítása, úgy, hogy a legjobban bemutassák a fajták és a különböző területek adottságait. Arra törekszünk, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, egy különleges harmóniát kialakítva - összegzi az eljárást Benesch Antal főborász.
A házasításnak, mint borkészítési eljárásnak szigorú szabályai vannak, nagy körültekintést és tudást igénylő folyamat. Ismerni kell hozzá az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni. Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a borban a legnagyobb arányban lévő szőlőfajta neve szerepel elsőnek, majd ezt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk alapján, csökkenő sorrendjében.
A Veszprémi Érseki Pincészet házasításai
Februárban kezdődött a Pincészetnél az alapborok és az önálló fajtaborok esetében is a házasítás. A tavalyi év extrém forróságának hatása teljes mértékben megjelenik borainkban. Szüret végén még reméltem, most már biztosan kijelenthetem, hogy lesznek különlegességek a boraink között. Fehér birtokborunk esetében - a 2021-es évjárathoz hasonlóan - a Rajnai Rizling és Olaszrizling lesz hangsúlyos, és „fűszerként” megjelenik majd benne egy kis Sauvignon Blanc. Törekszünk arra, hogy – az előző évekhez hasonlóan – megtaláljuk az igazi balatoni bor receptjét – magyarázta Benesch Antal. A főborász elmondta azt is, hogy az Érseki Pincészet Sauvignon Blanc és Rajnai Rizling fajtaborai idén is két dűlő és különböző klónok házasításából fognak állni. 2022 őszén sikerült mindszentkállai birtokukról biológiai érésű (teljesen beérett) Rajnai Rizlinget szüretelni, így biztosan ki tudnak hozni egy prémium kategóriás, kis tétel számú Rajnai Rizlinget, amit minimum fél évre eltesznek palackos érlelésre - tette hozzá a főborász.
A Veszprémi Érseki Pincészetről
Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet mai napig két, saját tulajdonú birtokon - a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken a Káli medencében található Mindszentkállán - folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve történik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal.