Aktívan és tudatosan a rosthiány ellen

A szakmai ajánlások kiemelik a megfelelő rostbevitel fontosságát, mind a hosszútávú egészségmegőrzés, mind a napi szintű jól-lét szempontjából. A tény, hogy az élelemi rostok csökkentik a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az emésztőrendszeri daganatok kockázatát, népegészségügyi jelentőségűvé emeli a rostfogyasztási szokások hozzáigazítását a szakmai ajánlásokhoz. A prevenciós jellegű, egészséget támogató „rost-szokások” azaz egy mindennapi rost-rutin kialakítását, népszerűsítését célozza a most első alkalommal, 2023. februárjára meghirdetetett Rostaktív hónap.

A Rostaktív hónap 3 rost-tanácsa:

1. A nemzetközi és hazai szakmai ajánlások szerint törekedni kell legalább napi 30 gramm élelmi rost bevitelére az egészség megőrzéséért és a krónikus betegségek megelőzése érdekében.

A különféle élelmi rostok előnyeit a többféle rost-típus kombinált fogyasztásával lehet legjobban kiaknázni. A fejlett világban átlagosan a napi ajánlás felét-kétharmadát fogyasztja a lakosság, azaz a táplálkozást napi 10 gramm rostdeficit jellemzi.
A rostbevitel növelésére fontos felhívni a lakosság figyelmét, mivel a rostszegény táplálkozás összefügg a krónikus megbetegedések gyakoribb előfordulásával.

2. A rendszeres rostfogyasztás mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel, javasolt napi 2 liter vizet meginni.

3. Kerülni kell a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, mivel tudományos eredmények alapján rendszeres használatuk kedvezőtlenül befolyásolhatja a bélflóra összetételét és egyensúlyát.

Egereken végzett kísérlet mutatta, hogy a mesterséges édesítők már 12 hét után 50%-kal csökkentették a bélflóra baktériumainak számát.

A rost-tanácsok megfogadásával számos egészségügyi probléma és krónikus betegség elkerülhető, illetve kockázata csökkenthető. A bélflóra egészségügyi előnyöket biztosító “jó” baktériumai az emészthetetlen élelmi rostokat tápanyagként hasznosítják, így a megfelelő rostbevitel hozzájárul a bélflóra egyensúlyához.
A bélflóra egyensúly felborulása összefügg a többi között az elhízással, a szénhidrátanyagcsere zavarával (inzulinrezisztencia és cukorbetegség), szív- érrendszeri megbetegedésekkel, krónikus gyulladásokkal és az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával.
A kellő rostfogyasztás emellett elengedhetetlen az egészséges emésztés, a székrekedés és a puffadás elkerülése, a szervezet természetes salaktalanítása szempontjából is.

A tudatos rostfogyasztás kialakítására buzdítás hasonlít a fogmosási szokások elmélyítéséhez. Sokak számára az üde lehelet a fogmosás fő motivációja, ugyanakkor számos betegségtől óvja meg magát a szájhigiénére odafigyelő ember.
Ehhez hasonlóan a megnövelt rostbevitelnél gyakran a fogyási szándék, a puffadás megszüntetése, az emésztés javítása a fő motiváció, ugyanakkor népegészségügyi szempontból kritikus, súlyos betegségek megelőzését is támogatjuk ezzel.

A XXI. század felgyorsult világában az időhiány sokszor a helyes táplálkozás rovására megy; gyorsan elkészíthető, legtöbbször rostban szegény ételeket fogyasztunk. Az alacsony mértékű rostfogyasztásra napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi problémákat okozó jelenségére kínál kitűnő megoldást a Rostaktív hónap meghirdetője az Activé. Az általuk kifejlesztett Activé Fibershake, ami 2021-ben Londonban megnyerte a „Legjobb egészségmegőrzést támogató ital “ kategóriában a világ legjóbbjának járó Nemzetközi Élelmiszer Innovációs díjat. (World Food Innovation Awards (WFIA).
„Az Activé FiberShak-kel az volt a célunk, hogy egészséges táplálkozásra motiváljuk napjaink elfoglalt emberét: létrehoztunk egy gyorsan elkészíthető és jóízű, a bélflóra egészségét szolgáló italt, ami segíti a napi minimálisan kívánatos 30 gramm rost bevitelét a szervezetbe” -foglalja össze Vadász Bálint az Activé márka alapítója.

A Rostaktív hónap keretében a 3 rost-tanács betartásához 3 támaszt kapnak a rosttudatosságra nyitottak:

1. Tudományos igényességű, közérthető rostkalauz a rosttudatos táplálkozás zászlóvivőjeként számontartott dietetikus, Soltész Erzsébet tollából.

Az útmutató a rostokkal kapcsolatos alapvető egészségügyi ismeretek mellett tartalmaz gyorsan elkészíthető, rostban gazdag recepteket, valamint a mindennapi rostbevitel tudatos követéséhez támpontot nyújtó rosttáblázatot és bevásárlólistát.

2. A rost-szokás tudatos kialakítását támogató, önellenőrzéses, 28 napos motivációs naptár a 3 legfontosabb rost-tanáccsal.

3. Nemzetközi díjakkal bíró, gourmet-minőségű rostkombináció azok számára, akiknek az életritmusa nehézkessé vagy netán lehetetlenné teszi a hiányzó napi rostbevitel ételkészítéssel, sütés-főzéssel való biztosítását.

A Rostaktív hónap a különböző szakmai területek szinergiájával, a tömegtájékoztatás különböző eszközeit igénybe véve kíván fontos prevenciós, egészségnevelési információkat eljuttatni a tinédzserektől a matuzsálemekig minden, az öngondoskodásra és egészségére igényes ember számára.

Legfrissebb